Малформации на устната кухина

Заешка устна. Тя е една от най-честите дефекти на устната кухина. Касае се за цепка на горната устна. Фамилно заболяване, унаследява се доминантно.

Често се комбинира с цепка на мекото и твърдото небце. Цепката може да бъде от незначителна до засягаща цялата горна устна и достигаща до входа на носа. Тази малформация се среща по-често у момчетата и нерядко е съчетана с други малформации. Заешката устна е не само козметичен дефект, но при тежки форми причинява и функционални смущения при кърменето. Лечението е хирургично.

Вълча уста. Цепката тук е в средната линия. Може да засегне само увулата или мекото небце или мекото и твърдото небце и да достигне до зъбните израстъци и устните. Тези малформации имат голямо практическо значение, защото причиняват ред функционални и други смущения. При тежки форми съществуват значителни затруднения при храненето. Някои от децата с цепки на устните и даже на небцето при добре оформена майчина гърда се приспособяват за сукане от гърдата и се развиват нормално. При повечето деца храненето е затруднено, те гладуват, не наддават на тегло и хипотрофират. Такива деца трябва от самото начало да се хранят в полуизправено положение и с изцедено майчино мляко, което се дава с пипетка, лъжичка или специален биберон. Най-голяма опасност при храненето съществува от аспирация на мляко или други течности, които водят до асфиксични пристъпи и пневмонии. Лечението също е хирургично.

Къса юздичка. Касае се по-скоро за физиологично явление, но не и за аномалия. Наблюдава се сравнително често. При тези случаи юздичката на езика е къса и се захваща до самия връх. Обикновено не представлява пречка за сукане, тъй като при акта на сукането върхът на езика не се придърпва нито напред, нито назад. Късата юздичка не води и до смущения на говора. Оперативна намеса не е нужна.

Синдром на Pierre Robin. Характеризира се с три основни признака: хипоплазия на долната челюст, медиална цепка на небцето и глосоптоза. Клиничните прояви са следните: детето диша през устата и има стридор (шумен, тракащ, хъркащ звук при вдишване), който е по-лек в изправено положение. Храненето е затруднено, децата повръщат и бързо изпадат в състояние на хипотрофия. Асфиксия при легнало положение, понеже езикът пада към фаринкса, затваря глотиса и причинява аспирационни пневмонии. Детето може да се задуши. С течение на времето прогнозата се подобрява с растежа на долната челюст.

Вродени кисти на слюнчените жлези. Тези кисти са последица от липса на външен отвор в изходния канал или от запушване на същия вътреутробно със слюнчени камъни. Засягат се подчелюстните и подезичните слюнчени жлези, които са различно големи и са наглед като прозрачни мехури. Лечението е хирургично, но не в неонаталния период.

 

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button