Кървене през ранна бременност

Причините за кървене по време на бременност могат да бъдат безобидни, но може да са и такива, които крият риск. Безобидните кръвотечения могат да се дължат на наличие на възпаление или на промени по маточната шийка.

В тези случаи не се касае за пряка опасност за бебето. Характерно за възпалението на влагалищната лигавица е течение оцветено в розово – кръвенисто.
Това се дължи на възпалителни промени в слоевете на лигавицата, които водят до разкъсване на кръвоносни съдчета. Възможно е да се получи и сърбеж, оток, зачервяване, парене, болка при уриниране. При промени по маточната шийка (раничка) също може да се наблюдава кръвотечение или по скоро зацапване. То е оскъдно и е най често след гинекологичен преглед или след полов акт. Тогава се назначава цитонамазка, за да се изясни естеството на тази раничка. Ако е нужно може да се направи и колпоскопия или биопсия.

Често кървенето в ранна бременност се дължи на различни нарушения в развитието на плода. В повечето случаи се дължи на частично отлепване на плодния сак от маточната стена, при „кухо яйце“ или при мъртъв ембрион. При тези случаи кървенето е оскъдно към 8-10 гестационна седмица. Ако кървенето е тъмнокафяво най вероятно се касае за мъртъв ембрион.
Дори при най – лекото кървене трябва да се потърси помощ от наблюдаващия акушер – гинеколог.

Back to top button