Кървене през ранна бременност

Причините за кървене по време на бременност могат да бъдат безобидни, но може да са и такива, които крият риск. Безобидните кръвотечения могат да се дължат на наличие на възпаление или на промени по маточната шийка.В тези случаи не се касае за пряка опасност за бебето. Характерно за възпалението на влагалищната лигавица е течение оцветено в розово – кръвенисто.

Това се дължи на възпалителни промени в слоевете на лигавицата, които водят до разкъсване на кръвоносни съдчета. Възможно е да се получи и сърбеж, оток, зачервяване, парене, болка при уриниране. При промени по маточната шийка (раничка) също може да се наблюдава кръвотечение или по скоро зацапване. То е оскъдно и е най често след гинекологичен преглед или след полов акт. Тогава се назначава цитонамазка, за да се изясни естеството на тази раничка. Ако е нужно може да се направи и колпоскопия или биопсия.

Често кървенето в ранна бременност се дължи на различни нарушения в развитието на плода. В повечето случаи се дължи на частично отлепване на плодния сак от маточната стена, при „кухо яйце“ или при мъртъв ембрион. При тези случаи кървенето е оскъдно към 8-10 гестационна седмица. Ако кървенето е тъмнокафяво най вероятно се касае за мъртъв ембрион.
Дори при най – лекото кървене трябва да се потърси помощ от наблюдаващия акушер – гинеколог.

Back to top button