Какво всъщност значи термина „диета“

Повечето хора тълкуват диетата като ограничаване на определен тип храна (като сладкишите, тестените продукти или безалкохолните напитки) или още по – лошо – ограничаването на храната изобщо и гладуването с дни.

Цари тотален хаос по отношение на разбирането за диета. И също така голямо объркване, когато хората говорят за това или фриволно избират диета за себе си.

Думата „диета” в превод от гръцки език означава „здравословно хранене”. Диетата е хранителен режим, при който се консумират определени храни и се ограничава приемът на други с цел да се коригира теглото на човек и да се подобри здравословното му състояние. От особено значение е, че диетата служи както за редуциране на теглото, предимно за сметка на подкожната мастна тъкан, така и за покачване на теглото, най – вече чрез увеличаване на мускулната маса. Диета се предписва и при различни заболявания, с които се занимава цяла наука, наречена лечебно хранене. Определен хранителен режим може да се спазва и поради религиозни причини, например пости.

През последните няколко години наднорменото тегло се превърна в един от първите и набрали скорост проблеми за здравната ни система. Това е проблем, който не подминава дори и децата и младежите в училищна възраст. Проблем, който засяга, по статистически данни, около два милиона българи, от които двеста хиляди са деца. Това отвежда България на едно от челните места по затлъстяване в Европа и обрича бъдещето на идните поколения. Всичко това е необходимо да ни накара да се замислим сериозно над въпроса за здравословното хранене.

Консумацията на различни видове нездравословни храни и напитки, както и неограниченото и неправилно всекидневно хранене се разбира като „нормално“ състояние на организма. Още от първите стъпки за коригиране на теглото неизменно става сблъсък както с вредните” храни, така и с предразсъдъците и грешките, които се допускат при хранене. Още от детските години е необходимо да се внушат различни правила, които постепенно да се превръщат в установени навици. Често борба се води и лично със себе си. Почти всеки ден се срещаме със себеподобни, които изричат възгласи като например: „Не мога да се откажа от сладкото…”, „Не мога да ям това…“ и други подобни. Всичко това е преодолимо, но са нужди знания и задълбочено разбиране по въпросите за храненето. Както и полагане на усилия, като воля, за да има положителен и продължителен ефект от едно здравословно гладуване.

За по – голяма яснота, най-напред ще разграничим видовете диети: 

Те биват: отслабителна, мускулна, наддаваща, лечебна, профилактична и поддържаща. Първоначално, ние – хората, имаме някакви мисли и предположения за това какво точно представлява диетата. Но след като пристъпим към нейното осъществяване й даваме по – конкретни определения, които извличаме от собствения си опит. След като започнем да чувстваме действието й върху себе си, разбираме какво точно е тя. Имаме емпирични познания за нея. В организма ни започват да се разграждат постепенно всички вредни натрупвания като токсини, тъкани и клетки и да се заменят с нови и здрави такива. Всичко това се извършва с цел да се заздрави по природосъобразен начин организма.

Диетата за регулиране на телесната маса може да се определи като въздържане от определени храни и напитки и консумирането на подходящи такива с цел подобряване на здравословното състояние. Диетата не е просто гладуване, а тя става нещо, което ще заздрави и подобри организма. Ще има така да се каже „лечебен ефект”.

Автор: Кристина Георгиева

Свързани статии

Back to top button