Какво е ин витро?

Какво е ин витро? Началото на ин витрото е поставено през 1978 г. в Англия от д-р Робърт Едуардс и Патрик Степто.

Това е нова  революционна системаза лечение на стерилитет, която даде нова надежда на много семейства. Ин витро оплождането е процедура, чиято цел е да увеличи шанса за зачеване при двойки, при които други методи за зачеване са били неуспешни или невъзможни.

Същност на ин витрото е сливането на сперматозоида и яйцеклетката извън женксия организъм.

То се извършва в специализираните центрове под контрола на гинеколози и ембриолози.
Какво е това? Дали е универсалната процедура за решаването на генералния проблем с безплодието? Приложим е както при неизяснения стерилитет, така и при други изяснени репродуктивни проблеми.
Ин витро оплождането е подходящият избор за много семейства, защото им гарантира голям шанс за успешна бременност. Това важи най-вече за жените под 35 г. Решението за това не трябва да се взема прибързано, но и не бива да се отлага дълго, за да не се изпусне момента, когато яйчниците отговарят най-добре.

Ин витро процедурата обхваща следните етапи:

Диагностика (изясняване на стерилитета),
Стимулация (на жената се дават медикаменти, за да започнат да зреят повече яйцеклетки в нейните яйчници),
Пункция (когато узреят, яйцеклетките се изваждат под упойка извън тялото на жената),
Оплождане (яйцеклетките се оплождат в лаборатория със сперматозоидите на партньора и се поставят в инкубатори, в условия, максимално близки до тези в утробата на жената),
Инкубиране (за дни оплодените яйцеклетки се превръщат в развиващи се ембриони),
Трансфер (така развилите се ембриони се трансферират в матката на жената с надеждата един или два да се имплантират там успешно и да дадат начало на дълго чаканата бременност).

Свързани статии

Back to top button