Хигиенен режим на бременността

Хигиенен режим на бременността и грижите за бременната трябва да започнат още преди забременяването.

Уточняването на гинекологичния статус и щателното изследване в периода преди желаната бременност може да открие отклонения, които да доведат до сериозни усложнения по време на бременността.

Още от началните стадии на бременността бременната трябва да спазва определен режим, който да е съобразен с нейната индивидуалност и да й помага да понесе по-леко и без увреждания натоварването по време на бременността, раждането и следродилния период. По правило повечето бременни без съпътстващи заболявания продължават режима на живот, който са имали преди забременяването. Същото важи и за режима на хранене, ако той е бил по начало правилен. Има редица професии, които създават повишен риск за бременната и плода и налагат известни промени в режима.

Физическото натоварване по време на бременността не трябва да се свежда до минимум. Ако двигателната активност преди забременяването не е била прекомерна, промени по време на бременността не се налагат. Обездвижването е несъвместимо с нормалното протичане на бременността и води до влошаване на дихателната функция, смущения в кръвообръщението на тъканите, включително и на плацентарното място, влошава апетита и храносмилането. Сутрешните и следобедни разходки се препоръчват на всяка здрава бременна, без да се допуска физическо натоварване, стигащо до степен умора.

Професия. Повечето от женските професии са напълно съвместими с бременността. Професии, свързани с усилено и продължително въздействие на физически и химични агенти и работа с компютри трябва да се избягват. В работно време независимо от естеството на работата се препоръчва да се определят през известни интервали периоди за почивка. При професия, свързана с пътуване с кола, се препоръчва на всеки два часа 10-минутна почивка на открито. Осигуряването на периоди за почивка на бременните е задължение на нейния работодател.

Облекло на бременната. Основно изискване е облеклото да не води до прекомерен натиск в коремната област. Пристягането в областта на долните крайници може да улесни появата на отоци и разширени вени. Обувки с по-високи токове не са подходящи за бременните. Облеклото трябва да осигурява поддържането на оптималн температура на тялото, да не допуска охлаждане или прегряване.

Полов живот. Половите сношения повишават риска от предизвикване на маточни контракции и са особено опасни при бременни, предразположени към спонтанни аборти или преждевременни ражданя. Половият живот по време на бременност повишава риска от проникване на инфекции в горните отдели на влагалището и в цервикалния канал.

Къпането по време на бременност е без всякакви ограничения през всички срокове на бременността при положение, че се използва душ. Същото се отнася и за следродилния период. Не се препоръчват вани поради опасност от проникване на инфектиран материал в родилния път. Много топлата или студена вода създава неприятно усещане у бременната и може да предизвика маточни контракции.

Грижи за зъбите и устната кухина. Бременността предразполага към поява на кариеси и гингивити. Поради това се препоръчва лечение и на най-леките заболявания на зъбите и на венците още в периода преди забременяването. По време на бремнност всички манипулации трябва да се извършват с щателно обезболяване. Използването на медикаменти, съдържащи адреналин, трябва да се избягва при бременни с повишено кръвно налягане.

Грижи за гръдните жлези и коремната стена. Абсолютно необходимо е поддържането на добра хигиена на гръдните жлези – измиване с вода и сапун. Профилактиката на рагадите на гръдните зърна и подготовката им за лактация трябва да започнат едва към края на бременността, когато появата на нежелателни маточни контракции няма да имат неблагоприятни последици.

Прилагане на медикаменти по време на бременност. Основно правило е да се ограничава прилагането на каквито и да е медикаменти. При всички случаи това трябва да става под лекарски контрол, като се взема под внимание както срока на бременността, така и естеството на прилагания медикамент. Част от медикаментите, приложени на бременната, преминават през плацентата и въздействат на ембриона и на плода.

Имунизации по време на бременност. Наличието на бременност е сериозно противопоказание за ваксинация против рубеола. Останалите рутинно провеждани имунизации не създават повишен риск за развитието на бременността и плода. При грипни епидемии или при опасност от поява на такава бременните трябва да се ваксинират. Грипният вирус е опасен за бременната и плода, особено в по-ранните срокове от развитието му.

Свързани статии

Back to top button