Акценти на бременността

Акценти на бременността. Колко килограма трябва да качим по време на бременност?

Бъдещите майки, които наддават твърде много по време на бременност са склонни да раждат по-тежки бебета. Това води все по – често до затлъстяване по-късно в живота на детето. Тези бебета могат да бъдат по-склонни към развитие на астма, алергии, сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак . Излишъка на тегло е не само лошо за майката, но има и неблагоприятен ефект върху плода. Деветте месеца преди раждането са най-важни при определяне на дългосрочните за детето рискове за здравето.
Оптималното наддаване на тегло, зависи от началното тегло на жената, от нстепента на активност, както и обмяната на веществата.

Забравете за „яде за двама“. Това твърдение е абсурдно. От второто тримесечие, бременната жена може да си позволи да консумира допълнителни 350-450 калории повече на ден.
Нездравословната храна и твърде многото време прекарано на дивана е вредно. Препоръчително е спирането на приема на соковете, захаросаните чайове, както и подсладените напитки, вместо вода. И не бива да се забравя, да не се яде чипс и други закуски, които са само празни калории с минимални добродетели като витамини, минерали и фибри. Заредете се със зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб и здравословни мазнини от храни като зехтин, ядки и авокадо.

Социални контакти и училища за бъдещи майки.

Бременност обича компанията. Групи за бъдещи майки могат да предложат емоционална подкрепа. Подкрепа може да се намери и в лицето на съпруга, но контактите с друга бременна жена са особено важни. В наши дни все по – често се сблъскваме с информация за училища за бременни. На тези мероприятия се черпи информация от специалисти в определени области. Това е най – добрия начин една жена да се информира за здравословния начин на живот по време на бременността, а също и за раждането и следродилния период. Може да се получат отговори на много въпроси свързани с проблемите с който се сблъсква една жена по време на бременността си.

Подбиране на ежедневни упражнения.

За повечето бъдещи майки, физическата активност е задължителна. Ежедневните разходки са препоръчителни за този период от живота на жените. Ходенето с кучето, бягането, плуването, или аеробиката са най-доброто за бъдещата майка. Въпреки това, бременните жени трябва да избягват действия, които биха могли да причинят наранявания. Това може да навреди на плода.

Ограничаване на стреса.

Намаляване на стреса може да се постигне с разходка или леки пози от йога. Може също със затворени очи да се слуша успокояваща музика . Обградете се със здравословни закуски или поне изберете храни, които са с по-ниско съдържание на мазнини и захар.

Свързани статии

Back to top button