Защо плачат бебетата

Всички бебета плачат понякога. Дори напълно здрави новородени плачат от един до три часа всеки ден. Те не могат да направят сами нищо за себе си.

Затова те разчитат на някой друг, да им осигури храна, топлина, комфорт. Плачът е начинът за комуникация за задоволяване на тези нужди на бебето. 
Младите родители, понякога трудно разбират това, което бебето иска. То е гладно, студено му е, жадно е, отегчено е, търси прегръдка. В първите дни, когато все още не са се научили да разбират това, от което бебето се нуждае, този плач може да притесни родителите. Въпреки това, постепенно започват да се разпознават различни видове плач.
Когато бебетата растат, те постепенно научават други начини за комуникация. Те овладяват по-добре контакта с очи, шума, и дори с усмивката. Всичко това намалява необходимостта от плача. Най-честите причини за плача на бебетата:

Нужда от храна
Гладът е най-честата причина за плач. Изключение от това правило е в първия ден или два след раждането, когато някои бебета се хранят много малко. Ако кърмите трябва да знаете, че коластрата която суче бебето в началото е в малки количества, а млякото идва около третия ден. Малкото стомахче на бебето не може да побере много, така че ако бебето ви плаче, опитайте да му предложите мляко, тъй като може да се окаже, че то е гладно. Ако бебето ви продължава да плаче, обаче, може би то има друга нужда.

Нужда да се чувства удобно
Бебетата са сърдити, ако дрехите им са прекалено тесни или ако са мокри. Някои пък не протестират, ако пелените им са пълни – просто се чувстват на топло и удобно в тях, докато други плачат докато това не се промени веднага, особено ако нежната кожа е раздразнена. Проверка на пелените на бебето ви и смяната им може да отговари на неговите нужди, така че това винаги си струва да се опита. Също така дава възможност да се провери, дали пелените или дрешките не са прекалено стегнати, или че нещо друго от облеклото му е неудобно.

Трябва да съм на топло – и да не е твърде горещо или твърде студено
Някои новородени мразят, като пелените им се свалят за къпане или преобличане. Те не се радват на усещането на въздуха по кожата си, а предпочитат да са си на топло. Ако бебето ви реагира така, скоро ще се научите как да сменяте пелените бързо, така че да го успокоите отново. Внимавайте да не стане така, че да му е твърде горещо. Добро правило е, че то трябва да носи още един слой облекло в повече от мама за да се чуства удобно.
Можете да проверите, дали на бебето ви му е твърде горещо или студено. Смята се, че това се преценява по температурата на нослето му. Ако то е прекалено горещо значи му е топло, а ако е студено може да го завиете с по-дебело одеалце. Поддържайте стаята на бебето при температура от около 18 до 22 градуса C.

Гушкане
Някои бебета се нуждаят от много гушкане и успокоение. По-голямо дете може да се успокои, като ви види в стаята или чуе гласа ви, но новородените често се нуждаят от близък физически контакт за комфорт. Ако сте нахранили бебето си и сте сменили пелената, може да откриете, че то просто иска да се погушка. Някои родители се притесняват, че така ще разглезят бебето си, но през първите няколко месеца от живота, това е невъзможно. Някои бебета нямат нужда от толкова много физически контакт, а други искат да се гушкат почти през цялото време. Ако бебето ви се нуждае от повече ласки и успокоение, може би трябва да опитате т. нар. „кенгуро“, което ви позволява да държите бебето близо, като оставяте ръцете си свободни за други задачи, това може да бъде решение, което ще ви направи щастливи и двамата.

Имам нужда от почивка
Ако бебето ви е получило много внимание през деня от ордите посетители – то може да се превъзбуди и след това е трудно да се успокои и да заспи. Новородените трудно се справят с прекалената стимулация – осветление, шум, да се прехвърлят от един роднина на друг или приятели. Много родители установяват, че бебето им плаче повече от обикновено, когато идват гости. Ако изглежда, че няма конкретна причина за плача на бебето ви, то може просто да иска да ви каже „достатъчно“. Ако можете, осигурете си някъде тихо и спокойно местенце, където постепенно да го успокоите. В противен случай то може да изрази напрежението си чрез плач за известно време, и след това евентуално да заспи.

Имам нужда от нещо, което да ме накара да се чувствам по-добре
Ако сте нахранили бебето си и сте проверили, дали му е удобно, но то все още продължава да плаче, може да се замислите дали не е болно. Родителите често не могат да преценят защо бебето им плаче. Бебе, което е болно често плаче в различен тон от обичайния плач. Той може да бъде по-рязак или висок. Също така, за бебе, което обикновено плаче често, липсата на плач може да бъде знак, че то не е добре. Ако се усъмните, че има нещо нередно, обърнете се веднага към вашия личен лекар. Здравните специалисти винаги ще вземат на сериозно загрижеността ви и това може да бъде успокояващо за вас да знаете, че няма физическа причина за плача на бебето ви. Винаги се обаждайте на вашия лекар, ако бебето ви има затруднено дишане при плач или ако плача е придружен от повръщане, диария или запек.

Имам нужда от нещо, но не знам какво
Понякога може да не сте в състояние да разберете какво не е наред, когато бебето ви плаче. Много новородени не е лесно да ги утешиш. Плача може да варира от няколко минути до няколко часа почти постоянно, който понякога се нарича колики. Коликите се определят като неутешим плач в продължение на най-малко три часа на ден, в продължение на най-малко три дни в седмицата. Много родители смятат, че е много трудно да се справят с бебе, което има колики, и това може да създаде напрежение в цялото семейство. Няма магическо лекарство за колики, но това рядко продължава повече от три месеца.
Има неща, с които можете да се опитате да успокоите плачещото бебе. Не всички помагат на всички бебета, така че трябва постепенно да разберете какво действа на вашето дете.

Търсене на постоянен ритъм
В утробата, бебето ви чува регулярното туптене на сърцето ви: това е една от причините много бебета да продължават да харесват да бъдат гушкани. Въпреки това, други редовни, повтарящи се звуци, също може да имат успокояващ ефект. Може да опитате да му свири нежна музика или да му пее приспивна песен.

Люшкане
Повечето бебета обичат леко да се люшкат, и може да откриете, че вашето бебе се успокоява от това. Можете да горазхождате или люлеете или просто да седнете с него в люлеещ се стол. Специалните люлки за бебета може да успокят някои бебета, докато други се утешават като е в по-скоро от по-бързо движение, като например возене в кола.

Опитайте с масаж
Масаж или леко втриване на гърба или корема на детето ви може да помогне да го успокои. Ако то има болки с въздуха поет при кърмене, опитайте се да го храните в по-изправено положение и след хранене му помогнете да се оригне като го държите на рамото си. Бебетата, които имат колики, се успокояват след масажиране на коремчето им.

Трябва да смуче нещо
Някои новородени изпитват силна нужда да сучат пръст или палец. Това може да им донесе голяма утеха. Така, че залагалките в тези случаи помагат отлично.

Изисквате твърде много от себе си
Бебе, което плаче почти постоянно може да доведе до голям стрес и тревога за родителите си. Понякога бебето ви изглежда нещастно и се противопоставя на всички усилия, които правите за да го развеселите или да го успокоите. Родителите понякога обвиняват себе си. Създава се чувство, че тяхната некомпетентност като родители, причинява плача. Ако вие знаете, че нуждите на вашето бебе са задоволени и няма причина то да плаче, и ако сте опитали всичко, което можеш да се сетите да го успокоите, но нищо не работи, то е време да положите грижи за себе си, така че да не се претоварите. Ето няколко предложения:
• Поставете бебето си в леглото, и нека поплаче за известно време.
• Ако това помага се отпуснете в продължение на десет минути на тиха музика.
• Обадете се на приятел или роднина да получите подкрепа. Подарете си почивка и нека някой друг да поеме за няколко часа.
• Напомнете си, че нищо не е наред с бебето ви и че плачът не ще го нарани. Понякога просто трябва да се приеме, че имате бебе, което плаче много.
• Напомнете си, че това е фаза и тя ще мине .
Майка на новородено е трудна задача. Да бъдеш майка на новородено, което плаче много е още по-трудно.

 

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button