Какво знаем за коликите?

Какво знаем за коликите? Коликите са причина за плача на новороденото. Те се изразяват в коремна болка при бебетата.

Колики е често срещано състояние и засяга най-малко 20% от бебетата през първите няколко месеца. Всички бебета плачат по различни причини, от глад, студ, умора, топлина, или защото пелената се нуждае от смяна. Въпреки това, бебето може да плаче, дори и след като е било добре нахранено и подсушено. Ако бебето има повтарящи се епизоди на неутешим плач, но изглежда, че е здраво, то това може да се окаже, че са колики.

Коликите обикновено се появяват няколко седмици след раждането и продължават, докато бебето е около 3-4 месеца. Въпреки че бебето може да крещи за всичко, коликите не са опасени или вредени. Експерти твърдят, че коликите са временни и едно бебе с колики може да наддава на тегло нормално.

Тъй като бебето плаче безутешно, за родителите, това може да бъде изтощително, правейки ги да се чувстват виновни, че правят нещата погрешно или отдават недостатъчни внимание на детето. Важно е да запомните, че, ако това са колики, това е период, който в крайна сметка ще си отиде и няма нищо общо с лоши родителски грижи. Коликите са сравнително кратък период – в рамките на няколко седмици или месеци. Това е един от първите големи предизвикателства на бъдещите родители.

Какви са симптомите на коликите
Следните симптоми може да се появят в иначе здрави и добре хранени и гледани бебета:
– Интензивен плач – бебето плаче силно и яростно и там родителите малко могат да направя за да го утешат. Лицето на бебето става червено. Епизодите на плач обикновено се появят по едно и също време всеки ден – обикновено късния следобед или вечер. Епизодите могат да траят от няколко минути до по-дълги периоди. Плачът обикновено започва внезапно и без видима причина.
– Позата на бебето – юмруците на детето могат да бъдат стиснати, може да има напрегнати коремните мускули, свити коленете и извит гръб.
– Сънят – може да бъде нередовен и прекъсван с епизоди на плач.
– Хранене – може да бъде нередовно и прекъсвано от епизоди на интензивен плач. Въпреки това, теглото на бебето няма да намалее.
– Дишане – по време на епизода на интензивен плач, дишането на бебето може да бъде променено.
Интензитет на симптомите – с някои бебета симптомите са леки и бебето може да изпита само периоди на безпокойство.
Ако смятате, обаче, че бебешкия плач може да се дължи на заболяване, нараняване или падане, трябва да се потърси лекарска помощ. Ако забележите някакви промени в общото поведение на бебето, хранителни навици или сън, попитайте вашия лекар или медицинска сестра за съвет.

Какви са причините за колики
Никой не знае какви са причините за коликите. Специалистите предполагат, че причината може да се крие в стомашно неразположение. Някои се придържат към теорията, че червата на бебето са незрели и чувствителни към някои от веществата в кърмата или адаптираното мляко. Друго предположение е, че новородените докато се хранят поглъщат много въздух, който в последствие причинява дискомфорт или болка. Тези теории обаче не са подкрепени с доказателства. Предположения са също и причини като тютюнопушенето. Смята се, че повече колики имат бебетата на които майка им е пушила по време на бременността. Коликите не се срещат по-често при първи, втори или трето родени деца. При кърмените бебета и бебетата хранени с адаптирано мляко е еднаква вероятността да има колики.
Алергията към мляко и непоносимостта към лактоза имат сходни симптоми с тези на коликите.

Диагностициране на колики
Един лекар може да направи преглед и да прецени дали нещо причинява страдание на бебето, като например чревна непроходимост. Ако се установи, че бебето е иначе здраво, то ще бъде диагностицирано с колики. Лабораторни изследвания или сканиране обикновено не са необходими, освен ако лекарят не подозира, че може да има основателна причина. Всеки, който подозира, че бебето им може да се чувства добре трябва да отиде на лекар. Никой не е по-запознат с поведението на бебето и темперамента му от неговите родители.

Какви са възможностите за лечение на колики
Няма много предлагани методи за лечение на колики, но все пак, има нещо, което един родител може да направи, когато се грижи за бебе с колики. Подобряването на бебешкия комфорт при наличието на колики често е причина на изпробването на различни методи и преследването на тези, които работят. Бебетата реагират по различен начин когато имат колики.

Следните предложения могат да помогнат:
– Повиване на бебето по време на плач може да помогне, ако пеленката притисне леко коремчето му.
– Позата на изправено бебе.
– Понякога по-честите, но по-малките хранения може да помогнат.
– Кърмещите майки могат да открият, че ако те избегнат чай, кафе, пикантни храни и алкохол на бебето коликовидните симптоми стават по-леки.
– Биберон-залъгалка – някои родители са открили, че предлагането на бебето залъгалка помага.
– Уверете се, че дупките в биберона на бебешкото шише са с правилния размер. Ако те са твърде малки за бебето, то може да поглъща повече въздух по време на всяко хранене.
– Уверете се, че вашето бебе се уригва след хранене. За целта е необходимо да го подържите изправено или да го задържите на рамото си, като го поддържате с врата и главата. Разтрийте гърба му и корема, докато не излезе въздуха.
– Много често топла вана и нежен масаж може да помогне.

Лечение
Коликите са нормална част от живота на бебетата и не са вредни. Обикновено не се препоръчва да се дава лекарство. Ако се притеснявате, или трудно успявате да се справите, консултирайте се с личния лекар. Няма нито едно вещество, което напълно лекува всички или повечето случаи на колики. Въпреки това, някои процедури са дали добри резултати за облекчение на бебетата.

Примери за това са:
– Млечен протеин – това означава, изкуствено хранене с хипоалергенни изкуствени млека, ако бебето е на изкуствено хранене, или млечни продукти в диетата на кърмещата майка ако детето суче. Това трябва да бъде една седмица пробен период. Ако това работи, следва да се продължи. Ако работи това не означава, че бебето ви е с постоянно млечна непоносимост. Това просто означава, че процеса работи и бебето може да се повлияе добре.
– Симетикон капки – симетикон намалява количеството на излишен въздух. Той обединява малките мехурчета газ, които са хванати в съдържанието на стомаха. Тъй като мехурчета се слепват едно с друго и не стават по-големи те са по-лесни за изгонване с оригване или отделяне на газове. Симетикон работи на място в червата и не се включва в кръвообращението. Той се дава, за облекчаване на болки в корема. Обикновено на бебето се дава 2,5 ml след всяко хранене. Той може да се дава на детето в шишето или може да се прилага директно в устата с лъжица или устна спринцовка – прочетете инструкциите на листовката.
Лактаза капки – лактаза е ензим, който разгражда млечната захар в глюкоза и галактоза. Хората с лактазна недостатъчност на червата може да развият коремни спазми и диария след консумация на млечни продукти – лактаза помага за предотвратяване на това. Понякога лактаза капките помагат на бебета с колики. Ако бебето ви се повлиява добре помнете, че то не е задължително че ще му трябва лактаза по-късно, непоносимостта към мляко може да е временна.
Пазете се от някои терапии:
Dicycloverine (dicyclomine) – лекарство, използвано за стомашни спазми. Той се използва за лечение на колики . Въпреки това е установено, че може да причини затруднения в дишането, гърчове, отслабване на мускулите, загуба на съзнание и кома при кърмачета.
Чай – билкови чайове, които са били популярни за лечение на колики. Въпреки това някои видове са отровни и вредни за бебето.

Back to top button