Кърмените бебета страдат по-малко от колики

Последните проучвания за храненето при бебетата доказаха, че кърмените сукалчета страдат почти двойно по-малко от болезнени коликисравнено с младенците препитаващи се с изкуствено мляко. Медиците уточняват, че тези данни са условни, защото все още не съществува точно определение на тази болест.

 Специалистите обичайно определяли несгодите на пеленачетата като колики, изхождайки на база симптоми и отхвърлянето на други причини, които биха могли да предизвикат неутешимия плач на бебенцето. Стомашните болки тормозели между 15 и 26 процента от новородените, появяват се в първите няколко седмици след раждането и затихват около третия месец.

По всяка вероятност, коликите се дължат на все още незрялата храносмилателна система на малкото детенце, която не е свикнала да отделя достатъчно количество ензими, необходими за разграждане на приетата храна. Основните симптоми са силно къркорене на коремчето и подуване в тази област, свиване и опъване на кра

Болката най – често се появява в следобедните часове, а продължителността на кризата е различна при отделните бебета. В тежките случаи достига до пет часа. Специалистите отправят няколко безценни съвета към младите майки, които могат поне да намалят коликите.

Ако бебето заплаче неутешимо и започне да се превива, добре е да го поставите върху корема му на своя скут или върху бюста си. При положение, че това не помогне, опитайте да затоплите стомахчето чрез поставяне на топла пелена или добре увита грейка с топла вода. С топли ръце направете много нежен и внимателен масаж, по посока на часовниковата стрелка. Не на последно място, дайте на измъченото човече чай от анасон или лайка, но внимавайте да не е алергично към тези билки.

Back to top button