Колики – бебешкия кошмар

Само седмици след раждането, бебетата са нападнати от големия им враг – коликите.

Те ги карат да плачат през цялото време. Какво можете да направите, за да им помогнете? Грижите за новороденото, особено ако то е първото ви дете си е голямо предизвикателство за всеки родител. Но когато бебето е с колики, става още по – трудно.

Колики е термин, използван да се опише неконтролируем плач на здраво бебе под три месечна възраст, което няма обяснение.

Малките бебета плачат без видима причина, особено в началото на вечерта. Но от колики бебетата плачат много повече от всeки друг път и то без причина. Може да се окаже трудно или невъзможно да се успокои.

Коликите на бебето обикновено започват около две до четири седмици след раждането и могат да продължат до третия или четвъртия месец. Появата на колики означава, че въпреки че бебето ви е здраво, нахранено и подсушено то изпитва силни болки и живота ви за следващите няколко седмици ще бъде доста труден.

Експертите все още не знаят каква е причината за коликите. Вие вероятно ще чуете много теории и съвети за справяне с проблема. И към момента повечето родители са опитали всичко.

Какво знаем за коликите?

Ето някои методи, които биха могли да успокоят бебешкия плач:
– Задръжте бебето близо до вас с леко притиснато коремчето към вашето тяло.
– Вашето бебе може да плаче по-малко, ако го движите постоянно. Носете го в „кенгуру“, полюлейте го в люлка, или го повозете в бебешката количка.
– Опитайте да масажирате коремчето му с леки движения в посока на часовниковата стрелка за да улесните хода на останалия в червата въздух и изпражнения.
– Вашето бебе може да се успокои след нахранване.
– Оригването на бебето след всяко хранене е задължително.
– Когато кърмите бебето си, проверете, дали то захапва правилно гърдата ви.
– Ако то е на изкуствено хранене, се уверете, че не поглъща въздух от бутилката. Внимавайте с наклона на бутилката, той трябва да е такъв, че млякото да покрива отвора на биберона.
– Говорете с вашия лекар, който може да предложи подкрепа и практически решения.

Ако тези съвети не помогнат, коликите на вашето бебе могат да бъдат причинени от нещо друго. Ако бебето ви е на адаптирано мляко, е възможно то да има алергия към него. Говорете с вашия лекар. За вашето бебе може да се наложи да потърсите храна, която е хипоалергенна.

Свързани статии

Back to top button