Плачът – какво означава

Кърмачето не може да говори. То изразява своите неприятни усещания и болката чрез плач. В първите 3-4 месеца от живота за разлика от по-големите 

деца кърмачетата плачат без сълзи.
В този възрастов период плачът, предизвикан от различни причини, е доста еднообразен. По него майката не може да разбере дали детето хленчи глезено или пък плаче от болка. Едва по-късно, когато плачът на кърмачето стане по-разнообразен, майката може да разпознае неговия характер. При спазване на хранителния режим и наличие на достатъчно кърма здравото кърмаче плаче със силен глас, най-често от глад, преди определено време за кърмене.

Плачът при колики се тълкува от майката често като плач от глад и детето се кърми отново, с което се претоварва стомахчето, образуват се много газове и се засилва перисталлтиката. Това води до усилване на болките и кърмачето продължава да плаче.
На второ място здравото кърмаче плаче най-често преди заспиване, когато е уморено.

Кърмачета, свикнали да бъдат носени на ръце, започват да плачат неукротимо, когато ги поставите в леглото. Други плачат, ако бъдат оставени сами в стаята. И в двата случая, ако изпълнявате желаниятя им, те постепенно налагат волята си и това са първите прояви на капризничене.

Кърмачето може да плаче и когато е превъзбудено от продължителна игра с него, от това, че се намира в несвойствена нему обстановка или когато продължително време е бодърствало. То става нервно, раздразнително и започва да плаче продължително, докато не заспи.
В някои случаи кърмачетата не заспиват и плачат, ако не са спазени известни условия, с които те са свикнали – поставяне на биберон в устата, люлеене, пеене на приспивни песнички.
Понякога кърмачетата могат да плачат когато са подмокрени, когато са жадни, или когато им е топло или студено.
Не бива да се забравя, че кърмачетата и по-големите деца плачат при заболяване. Особено плачливи и раздразнителни са при заболявания, протичащи с повишена температура. Плач може да има и при запек. Децата плачат и при упорита, суха, постоянна или пристъпна кашлица, при излизане на чревни гънки и було в херниалната торбичка при пъпна или слабинна херния. Плачат и подсечени кърмачета, чиято кожа е охлузена, силно зачервена, подмокряща или дори кървяща.
Особено силен е плачът при възпаление на средното ухо. Това заболяване най-често е усложнение на острите инфекции на горните дихателни пътища.
При възпаление на мозъчните обвивки (менингит) поради силното главоболие децата плачат, дори могат да надават писъци.
При всеки плач в кърмаческата и ранната детска възраст, който майката не може да прекрати, трябва да се търси лекарска помощ.
Източник: Отглеждане и възпитание на малкото дете
Автор: д-р Величко Гатев

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button