Кърмене след секцио

Възможно ли е?

Първото важно нещо, което една майка трябва да осигури на своето новородено, е майчината кърма. Тя е най – пълноценната и подходяща храна за доста голям период от живота на бебето. Но с течение на годините много голяма част от жените не искат или нямат възможността да кърмят своите новородени.

 В действителност процесът на кърмене е доста сложен, но една майка трябва да устои на всички трудности, за да може детето й да започне живота си по най – здравословния начин.

Една от често срещаните причини, които родилките изтъкват за да не кърмят е, че раждането е протекло секцио. Да, наистина, когато раждането не е по естествен път, да кърмиш детенцето си е много по – трудно. Защото след една такава операция, обикновено майката се намира в реанимация, а бебето развива снижена сукателна активност. Но на този етап не е нужно кърмачето да бъде дохранвано с адаптирано мляко или течности, защото проблемът със закърмянето може да бъде разрешен.

Веднага след излизане от реанимация започнете да кърмите детето, дори и извън определените за това часове. Ако то няма достатъчно сукателна сила е добре гърдата да му се дава при всеки плач, докато не започне да суче активно. Когато раздялата с вашето бебе е за по – дълго време не се отчайвайте, а започнете да изцеждате гърдите си на всеки два часа, като по този начин ще ги стимулирате и кърмата няма да секне.

Често пъти при родилки с цезарово сечение се забелязва забавяне на кърмата, дори в някои случаи потича едва след десетия ден. В такъв момент дохранването на детето е необходимост. Дохранването е задължително и при недоносените бебета, тъй като сукателната им активност е много по – слаба и също така нямат сили да приемат цялата порция, която им е необходима. За да не бъде отбито новороденото, дохранването трябва да става с изцедена от майката кърма.

Затова когато силно желаете да кърмите вашето бебе, въоръжете се с много сила, търпение и любов. Подкрепа търсете не само от близките хора до вас, но и от медицинските консултанти, които също биха могли да ви помогнат да преодолеете временните затруднения.

Свързани статии

Back to top button