Тревожни симптоми през бременността

Тревожни симптоми през бременността. Ако имате някои от следните симптоми, се свържете с вашия гинеколог веднага. Той ще намали риска от усложнения на вашата бременност.
Има различни специфични изследвания, които се провеждат по време на първия триместър на бременността, както и няколко по-късно през бременността, които помагат за предотвратяване на тези проблеми, или помагат да ги забележите по-рано. Лекарят ще ви даде график за бъдещи посещения и провеждане на изслeдвания. Важно е да следвате съветите на лекаря си за лечение, така ще си осигурите спокойна бременност и силно и здраво бебе.

1. Оскъдно, нередовно менструално кървене. То често е кафеникаво и е придружено от болка в долната част на корема. Често е от едната страна, и може да прогресира до тежка болка в таза, слабост или замаяност, гадене и повръщане.
Този симптом може да се появи при съмнение за извънматочна бременност (яйцеклетка се опложда извън матката, обикновено в маточните тръби).
Диагнозата се поставя с кръвни изследвания и вагинално ултразвуково изследване. Един ултразвук е скринингов инструмент, който използва високочестотни звукови вълни, за да се получи изображение на плода на екрана на компютъра.
Лечение: Тъй като ембрионът при извънматочна бременност не може да оцелее, той се отстранява хирургически (лапароскопия – операция, за да се видят коремните органи пряко).

2. Постоянна жажда, глад или умора. Също така, кръвна захар над 7.8 mmol/L. Потенциална диагноза: гестационен диабет (форма на диабет, който обикновено се появява през втората половина на бременността).
Диагнозата се поставя с провеждането на кръвен глюкозотолерантен тест. Той се осъществява в лаборатория, като един час след изследването на кръвна захар на гладно се пие глюкоза (вид захар) и се проследяват стойностите.
Лечение: Повечето жени могат да контролират нивото на кръвната захар с диета и упражнения.
Някои жени с гестационен диабет или жени, които са имали диабет преди бременността трябва да си проследят нивата на инсулина.

3. Грипоподобни симптоми, като леко повишена температура, главоболие, мускулни болки и умора, загуба на апетит, гадене, повръщане и диария, потъмняване на урината и бледи изпражнения, болка в корема, жълтеница, чернодробни проблеми. Също така често без симптоми.Тези симптоми или само част от тях може да са началото на Хепатит В, който може да се предаде на бебето.
Диагнозата се поставя с кръвни изследвания на чернодробни ензими.
Лечение: В рамките на 12 часа след раждането, бебето ще има нужда от вливане на HBIG (плазма с високо съдържание на антитела срещу Хепатит В).

4. Малки мехури или брадавици в областта на гениталиите, умора, болки, вагинално течение (особено ако то е жълтеникаво, кърваво, зелено, сиво, или гъсто като извара, или със силна миризма), парене или болка при уриниране, сърбеж около гениталната област, сърбеж или парене във вагината, болка по време на секс, чести гъбични инфекции.
При тези симптоми може да се говори за СПИН или други полово предавани болести, които се предават на бебето.
Диагнозата се поставя след провеждането на специфични кръвни тестове. Прави се оглед на гърлото, ануса и гениталиите. Оглежда се кожата за обриви, израстъци или рани, особено в района около гениталиите, вътрешността на вагината (родилния канал) и маточната шийка (отворът на матката или утробата). Взима се проба от секрет или тъкан от вагината, ануса, провеждат се изслeдвания за наличие на вирус.
Лечението е медикаментозно, възможно е да се препоръча цезарово сечение като по-безопасен начин на раждане.

5. Грипоподобно заболяване с висока температура, мускулни болки, втрисане, а понякога и диария, гадене, което може да прогресира до тежко главоболие и схванат врат.
Листериоза: Причинителят е Листерия моноцитогенес (инфекция от бактерията листерия, която може да бъде намерена в меки сирена и готови за консумация деликатесни меса). Диагнозата се поставя с кръвен тест.
Лечение: Антибиотици.

6. Леки грипоподобни симптоми.
Потенциален проблем при тези симптоми може да е Токсоплазмоза (паразитна инфекция, която може да се предаде на бебето. Инфекцията се предава от котки, котешка тоалетна, от ядене на сурово или недостатъчно опечено месо, което съдържа паразита).
Диагнозата се поставя с кръвен тест. Ако майката е заразена, плода може да бъде тестван чрез амниоцентеза (тест на околоплодната течност).
Лечението е с антибиотици.

7. Болка или парене при уриниране, болка в долната част на таза, долната част на гърба, често или неудържимо желание за уриниране, силна миризма на урината, промяна в количеството на урината, кръв или гной в урината, болка по време на секс.
Инфекции на пикочните пътища (ако не се лекува, може да стигне до бъбреците).
Диагнозата се поставя с тестване на урината.
Лечението е с антибиотици

8. Безболезнено вагинално кървене по време на втория или третия триместър. В много случаи, без болки.
Потенциален проблем: плацента превия (това е плацента, която е разположена така, че покрива отвътре отвора на канала на маточната шийка или е достига близо до него. Обикновено към края на второто тримесечие, или по-късно).
Диагнозата се поставя с ултразвуков преглед.
Лечение: Ако се диагностицира след 20-та седмица на бременността, но без кървене, изисква да се намали максимално активността, а в някои случай строг режим на легло. Ако кървенето е тежко, изисква хоспитализация, докато майката и бебето се стабилизират. Необходима е непрекъсната почивка на легло, докато бебето е готово за раждане. Ако кървенето не спира или ако преждевременно раждане започне, бебето трябва да бъде изродено с цезарово сечение.

9. Вагинално кървене по време на втората половина от бременността, спазми, болки в корема и матката.
Потенциален проблем при тези симптоми може да е отлепване на плацентата (състояние, при което плацентата се отделя от маточната стена преди раждането, лишаване на плода от кислород).
Диагнозата се поставя с ултразвуков преглед.
Лечение: Когато отделянето е незначително, почивка на легло за няколко дни обикновено спира кървенето. Умерените случаи може да изискват пълна почивка на легло. Тежки случаи (когато повече от половината от плацентата е отлепена) може да изисква незабавна медицинска помощ и раждане на бебето.

10. Намаляване на движението на плода. Ако след 26-та гестационна седмица от бременността, броя удара на ден станат по-малко от 10 или ако бебето се движи много по-малко от обикновено, вижте вашия лекар веднага.
Потенциален проблем: Бебето вероятно е в беда, има риск от мъртво раждане.
Диагнозата се поставя с тестове, които измерват движението на бебето, сърдечната дейност, изследва се ефекта от контракциите на сърдечния ритъм на бебето и количеството на околоплодната течност.
Лечение: Лечението зависи от резултатите от тестовете. Ако тестът докаже проблем, това не винаги означава, че бебето е в беда. Той може да означава само, че майката се нуждае от специални грижи, докато бебето се роди.

11. Високо кръвно налягане – обикновено около и над 140/90, белтък в урината, подуване на ръцете и лицето, внезапно наддаване на тегло – 1 килограм на ден или повече, замъглено зрение, силно главоболие, виене на свят, интензивна болка в стомаха.
Потенциален проблем при тези симптоми: прееклампсия или еклампсия. Обикновено се появява след около 30-та гестационна седмица от бременността.
Диагнозата се поставя след измерване на кръвното налягане, изследване на урината.
Лечението е свързано с израждане на бебето, ако жената е близко до термина (37-ма до 40-та гестационна седмица на бременността). Ако жената все още не е готова за раждане тя се поставя под непрекъснато наблюдение. Следи се нейното състояние и това на бебето.

12. Болезнени или безболезнени контракции, по всяко време на бременността, които се случват повече от четири пъти на час, или са с по-къси от 15 минутни интeрвали една от друга, менструални спазми, които идват и си отиват, коремни спазми с или без диария, болки в гърба или около на корема, увеличаване или промяна в цвета на вагиналния секрет, постоянно или периодично напрежение в тазовата област.
Потенциален проблем: Преждевременно раждане (раждане, настъпило преди 37 пълни седмици на бременността).
Диагнозата се поставя с провеждането на мониторинг на маточните контракции.
Лечение: Ако симптомите не отшумят в рамките на един час, се свържете с лекар. Може да се наложи приемането на магнезиев препарат, който да спре контракциите.

13. Силно чувство на тъга, вина, отчаяние, безсилие, безпокойство, раздразнителност, промени в апетита, мисли за самонараняване или мисли да се увреди бебето.
Потенциален проблем: следродилна депресия (сериозен вид депресия, която има нужда от медицинска помощ и лечение). Диагнозата се поставя след консултация от лекар. Лечение: могат да бъдат успешно лекувани в повечето случаи с антидепресанти, психотерапия, участие в група за подкрепа, или комбинация от тези процедури.

Още по темата: Извънматочна бременност

Back to top button