Справяне с депресия по време на бременност

Една депресия при бременната майка може да навреди на бебето. Тя може да повиши риска от преждевременно раждане. Депресираните бременни стават тъжни, трудно комуникират, чустват се изолирани.

Депресията по време на бременност не само причинява страдание на майката, тя представлява риск за здравето на бебето. Изследване проведено от американски учени подтвърждава, че жени със симптоми на депресия е по-вероятно да преживеят преждевременно раждане. Колкото по-тежки са симптомите на депресията, толкова по-голяма е вероятността от преждевременно раждане. Това изследване представя доказателства, че депресията по време на бременност е вредна за плода. Преждевременно раждане е водеща причина за детската смъртност и причина за високи медицинските разходи за новородените.

Всеобщото схващане, че всички бъдещи майки са стимулирани от очакване на своето дете, не винаги се оказва така. Реалността е, че бременността не предлага защита срещу депресия. Общия риск на жените с депресия през бременността е около 12 до 14 процента.
Тази депресия може да бъде свързана с по-ниско тегло на новороденото, с повишени нивата на кортизола (стрес-хормони) и с промени в електроенцефалографията. Тревожността или депресията има вредно влияние върху развиващия се плод.

Мълчанието често се придружава от меланхолия. Страха да не бъде упреквана, може да доведе майката до тихо страдание. В действителност, депресията по време на бременност е най-рисков фактор за развитие на следродилна депресия. Много е важно да се обсъждат тези състояние на бременната със съпруга й. Подкрепата е основния фактор за успешното излизане от такова състояние.

Но възможности за лечение, съществуват. За да се облекчи пренаталената депресия, експертите твърдят, че трябва да се включат лайфстайл елементи, трябва да се контролира стреса, да се стимулира доброто хранене, пиенето на достатъчно вода, добрия сън, и леките физически упражнения. В зависимост от тежестта на депресията и причината, лекарите могат да набират когнитивна поведенческа терапия, терапия по двойки, ярка светлина, лечение, лекарства или антидепресанти. Изследвания показват, че някои антидепресанти могат да представляват риск за бебето, за други пък е доказано, че са по -безопасни. Депресираната жена не се грижи добре за себе си и това повишава риска за плода. Една нелекувана депресия или тревожност при бременна жена, генерира доста вредни химични вещества, които не са добри за бебето.

Друга препоръка за бременните жени е най-малко 150 минути умерена активност на седмица. Поддържане на тази схема може да намали риска от прееклампсия и гестационен диабет. Жените обаче трябва да бъдат внимателни, да не прекалят с физическото натоварване. То трябва да е умерено, в противен случай може да се окаже, че е проблем за бременността и плода.

Свързани статии

Back to top button