Съпричастността носи радост

Съпричастността носи радост. Репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, разрешиха тежък случай и постигнаха бременност с една от двойките, участващи във второто издание на кампанията „Любовта е действие 2014″, организирана от информационния портал Инвитро България.

Съпричастността към двойките с репродуктивни проблеми в България, подтикна едни от най-утвърдените центрове за женско и семейно здраве в страната от страна – Медицински комплекс „Д-р Щерев“, да се включи в благородната инициатива на Инвитро България.

Болницата участва в кампанията с инвитро процедура и пакет „Проследяване на бременност – оптимален”. Пакетът обединява всички необходими прегледи и изследвания при АГ специалист заедно с наложилите се като златен стандарт четири високоспециализирани изследвания при специалист по фетална медицина по модела на най-добрата европейска АГ практика.

Виолета и Илия по пътя на радостта

Виолета и Илия се записват за участие в томболата на благотворителната кампания „Любовта е действие“. Щастието им се усмихва и те печелят инвитро процедура и при постигане на бременност след нея пакет „Проследяване на бременност – оптимален” от един от най-утвърдения центрове за женско и семейно здраве в България – Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Но пътят към щастието е изпълнен с премеждия.

След запознанството си Илия и Виолета започват опитите за бебе интуитивно, водени от любовта. Но въпреки мечтите им, бременност не настъпва. „Около 6-ия месец започнах да изпитвам притеснение. Не се пазехме, а бременността не се случваше. Търсех информация във форуми, но нищо от това, което опитахме, не доведе до желания резултат. Около три години продължихме да правим опити, без да се консултирам със специалист. Усещах, че нещо не е наред. Сестра ми забременя на втория или третия месец. Започнах да чета, не отидох на лекар веднага. Причината за тази самоинициатива е, че на този етап нямахме много средства. Очаквахме, че посещението при специалист ще наложи изследвания, които трябва да заплатим“, разказа Виолета.

След като се записва за томболата на благотворителната инициатива на Инвитро България в подкрепа на раждаемостта в България „Любовта е действие“, Виолета печели безвъзмездна процедура в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Тегленето се провежда на 17 декември 2014 г. и екипите на Комплекса и Виолета започват интензивна комуникация. Със случая се заема д-р Мария Юнакова, един от най-утвърдените репродуктивни специалисти в болницата.

При ехографските прегледи д-р Юнакова се усъмнява за възпалителен процес с насъбиране на течност – хидросалпингс. Тази диагноза може да се потвърди само след направата на цветна снимка, хидротубация под ултразвуков контрол или лапароскопия. По време на лапароскопията се доказва съмнението на лекарката за хидросалпингс на дясната тръба. Той е толкова голям, че няма как да се направи лечение с пластика. За да се избегне наличието на хронично възпаление се налага дясната тръба да бъде отстранена. Лявата тръба също не е проходима. Налични са множество сраствания и се налага тя да бъде клампирана – т.е. прекъсната. Изходът е само един…

Инвитро

„При Виолета открихме голям хидросалпингс на дясната тръба, проблем, който не можеше да бъде решен с пластика. Открихме и множество сраствания на лявата тръба. Клампирахме я, за да предпазим кухината на матката от възпалителен процес. За да настъпи бременност трябваше Виолета да се подложи на инвитро процедура. Пациентката премина през курс на стимулация. След пункция на фоликули и оплождане на яйцеклетки имплантирахме 2 ембриона. Така бременността на Виолета е вече факт“, обясни Д-р Мария Юнакова.

Свързани статии

Back to top button