Психично здраве

Психично здраве е понятие, което обхваща емоционалното и физическото състояние на ума. Човек с добро психично здраве е в състояние да използва пълноценно  своята емоционална интелигентност, физически интелект и познавателни способности.

Мозъкът е най-сложният орган в тялото, тъй като той контролира всеки нерв, клетка и част от тялото. Има толкова много функции и процеси, които стават в мозъка, че е много трудно да се каже като нещо се обърка. Ето защо терминът психично здраве се използва като общо понятие. Например, ако един човек се чувства тъжен той не е в психичното здраве. Може да бъде емоционален проблем, причинен, вследствие на реакции в мозъка. По същия начин, когнитивните умения, са описани като проблеми с психичното здраве. Когнитивни умения са свързани с мозъка. Дали проблемът е тежък или лек, психичното здраве включва всичко.

Неврологията обеснява само около 40% от възможностите на мозъка и капацитета му. Никой не знае защо някои процеси се извършват в тялото или как те възникват. Също така, по-голямата част от сериозните психични проблеми, не се лекуват. Тези проблеми могат просто да бъдат контролирани чрез медикаменти. Обикновено проблемите като стреса и депресията, които се случват поради емоционални причини могат да бъдат излекувани, но проблемите свързани с когнитивните способности рядко се лекуват.

Какво е психично здраве? Психическото благополучие олицетворява психичното здраве на човека. Хората, страдащи от психични заболявания са неспособни да поемат рутинните си задължения към себе си, своето семейство и общността като цяло. Те също не могат да се справят и със стресиращи или нервни и напрегнати обстоятелства в живота.

Друг жизненоважен аспект на психичното здраве се състои в разбирането на факта, че човек без никакви следи от психично заболяване, е в пълноценно и добро психическо здраве. Дори и сред хората, лишени от клинично диагностицирани психични заболявания, има няколко градации на психичното здраве. За някои хора се знае, че притежават много по-силна психика от други. Такива хора са психически по-добре подготвен да се справят с трудните ситуации в живота.

Един здрав ум призовава за балансиран живот в много области. Важно е да се поддържа баланс между професионалния и личния живот; сънят и будуването, времето, прекарано в почивка и упражняване, времето, прекарано във и извън дома и времето отделено за работа и забавление.

Един от най-големите причини за стреса в света е, това, че ние отказваме да видим нещата от гледна точка на другите и сме изключително упорити по отношение на нашите становища, решения и очаквания. Психичната гъвкавост е ключът към доброто психично здраве. Човек, който е гъвкав към живота е винаги в психически мир. Друга съществена характеристика на психичното здраве е да се признае положителния резултат в живота и да бъдем благодарни за това. Тази функция води до развитието на чувство за сигурност, като по този начин за набавяне на пътя на положителна самооценка. За да могат да се взаимодействат и развиват здрави отношения с другите и да се справят с реалността на живота и смъртта, са важни характеристиките на психичното здраве.

Превенция на психичните разстройства. Психичното здраве е термин, който се използва, за да се обхванат няколко проблема свързани с психичното здраве. Те може да бъдат нещо просто или нещо много сериозно. Повечето от сериозните проблеми като аутизъм, шизофрения, епилепсия, синдром на Даун, хиперактивност, и биполярни разстройства са наследствени или причинени в резултат на мозъчно-черепни травми. Въпреки това, в някои случаи, някои психични разстройства могат да бъдат предотвратени. Например, една бременна майка, която пуши и пие алкохол прекомерно, поставя детето в риск за всички тези нарушения. Така че, ако се избегнат такива навици много преди бременността, шансовете на тези проблеми да възникващи са сведени до минимум.

Осигуряването на децата на правилно и здравословно хранене също помага да се избегнат подобни проблеми в зряла възраст. За някои проблеми като стрес, тревожност и депресия, които нормално може да се появят, трябва да се работи по-положително чрез упражнения и здравословен начин на живот. Ако човек се упражнява, независимо дали е или не е болен, то той може лесно да избегне стреса и депресията. Когато той е изправени пред подобни ситуации, той ще има психическа сила да се справи. Ако човек е психически слаб, то той е по-склонен към депресия и стрес. Днес това са най-честите заболявания на хората. Днес, всеки живее труден живот, а това създава много напрежение в ежедневието.

Back to top button