Арттерапия и агресия при децата

Арттерапията решава не само медицински, но и психологически, социални проблеми.

В днешно време много хора оставят своите морални и духовни нужди за сметка на физическото си оцеляване и материално благополучие. Моделите на поведение стават все повече в полза на насилието, а то във всяка негова форма причинява болка и е огромна липса на нещо. Агресия е дума с лат. произход / agressio – нападам/ и е основен механизъм за психологическа защита на всеки човек. Но агресията в социален план е нападателност с цел вреда, нараняване на другия.

В обществото най-уязвими са децата. Когато те проявяват агресия е израз на липси, неудовлетвореност, напрегнатост, проява на личностно превъзходство, но изразена по неправилен начин. Причините пораждащи това са много. От телевизията, игрите, неограниченото интернет пространството, до което децата имат достъп „програмират” и изменят фокуса на тяхното мислене. Поведението, които те наблюдават у родителите, близките хора, приятелите също е от съществено значение. Деца, които не знаят как да се справят или изразяват чувствата си често проявяват агресия. Грешното схващане, че насилието в обществото спомага за израстването и завоюването на по-добри позиции създава неправилен модел у подрастващите, който те попиват и по-късно възпроизвеждат. Липсата на стимули за личностно развитие и изяви при децата също води до натрупване на напрежение. Но семейството е най-важно.

Като родители имаме най-важната задача, да помогнем поколението ни да станат здрави, осъзнати личности. Научаването малките да споделят чувствата си, насърчаването в интересите им и да развият дарбите си е родителска задача. Да не очакваме те сами да го правят. От друга страна настояването и налагането волята и амбицията на майката или бащата да се проявят у детето може да го направи нещастно. Попитайте детето как се чувства и не го притискайте. То е личност със своите емоции, желания, дарби, мечти. Ролята на родителите е да насочват с любов, да помагат, да поставя граници за безопасност включително и за виртуалното пространство.

Децата мислят по уникален начин и това, че не съвпада с на родителите е добре. Когато сбъркат имат нужда да бъдат уверени в любовта ви, че са приети не отхвърлени. Обяснете им, че вие също можете да сгрешите. Критиките издигат стена в отношенията. Давайте добър пример. Отделеното време за взаимни дейности създава здрава връзка и пълноценност. Прекалената заетост на родителите с „по-важни неща” оставят празнота в сърцето на детето. Те разбират липсата на отделено време като” аз не съм важен, защото нямат време за мен”.

Негативното говорене и неправилно взети решения срещу децата ви ги блокира. То е разрушително и за родителя, защото в мозъчните клетки се създават процеси на разпадане на протеините, които нарушават правилната функция на сигналите, които мозъка изпраща до определени органи и системи и нарушава отделянето на допамин, играещ ролята на невротрансмитер.

Понижаването или повишаването на допаминовата активност се свързва с голяма част неврологични и психични заболявания. Той е свързан с мотивацията и концентрацията. Прегръдката и думите „обичам те” не разглезват децата, а изгражда в техните умове здрави невронни връзки. Това ще стане модел на поведение към техните деца и света.

Един от методите децата да се справят със своите затруднения е чрез методите на арттерапията. При нея няма странични ефекти , защото терапията работи по деликатен начин в сигурна среда. Ето защо тя е предпочитана и широко приложима в развити страни като Канада, Русия, Сащ, Германия, Англия, Франция много източни страни и т.н.. Чрез нея децата преодоляват напрежението, конфликтите, тревогите придавайки форма и образи на чувствата си, научавайки се да ги разпознават, изразяват, назовават и оставят.

Арттерапия

Art-изкуство therapy-лечение, лекуване, медицинско грижене или смисъла е лечение чрез изкуство. Арттерапията решава не само медицински, но и психологически, социални проблеми.
Водена от специалисти арттерапевти има огромен успех. Всички деца обичат да боравят с цветовете, материалите, да влизат в роли, да мечтаят. Арттерапията си служи с всички видове изкуства, нейните методи се прилагат независимо от възрастта ,пола, образованието на клиента. Подходите имат т.н. инсайт – откривателски характер.

Терапията е подходяща за деца с проблеми в комуникацията, себеизразяването, социализацията, агресията, фината моторика, при травми, липсата на мотивация и въображение, себепознание или просто с релаксиращ ефект. Начинът ни на мислене и вярвания, които предаваме на децата си ще определи техния начин на живот. Умът определя посоката.

Всеки избира в какво да се насочи. Няма неразрешими проблеми, но има неправилно взети решения идващи от грешен начин на мислене, който ни е наложен или сами си налагаме. Лекарствата не са решение на проблемите, дори често задълбочават проблемите. Когато осъзнаем, че сме ценни, уникални и неповторими мислещи личности ще можем да живеем пълноценно и свободни от лъжите, с които ежедневно сме обсипвани.

Още по темата:  Агресията при децата

Ралица Петрова

Ралица Петрова е арт терапевт,трудотерапевт, преподавател и художествен ръководител на Арт школа Таланти Плевен.

Свързани статии

Проверете също
Close
Back to top button