Стреса при децата и как да се справите с него

За децата е важно те да могат да идентифицират своите източници на стрес. Източници на стрес сред децата могат да са:

Семейни проблеми
Понякога се получава така, че родителите са стресовия фактор на децата. Липсата на грижи също е фактор. Ако детето не се чувства обгрижено от родителите си или чувства липса на внимание, то не може да бъде в състояние да комуникира с другите добре. Съперничеството е пък друг сценарий. Децата са склонни да завиждат на техните братя и сестри. Може да предизвика стрес у деца, които живеят в разбити семейства или семейства, които се карат често.

Училище
Някои учители изглеждат и се държат смущаващо и не са в състояние да учат ефективно. Също така, съученици могат да тормозят или дразнят детето. Това обаче е трудно да се разбере. И накрая „домашните работи“ зададени в училище са също чест източник на стрес.

Приятели
Приятелския натиск е общ проблем, който причинява стрес у децата. Когато приятели канят детето да излезе, а на детето не е разрешено да отиде с тях, се поражда лошо чувство. Също така, приятелите се опитват да влияят на наложения родителски режим на детето. Тези раздвояващи ситуации водят неминуемо до стрес. Приятели и братовчеди са обикновено хората, които причиняват стрес.

Важно е, през тези трудни ситуации, причиняващи натрупване на стрес да им се помогне да се справят. Няколко неща, се препоръчват:

Накарайте ги да говорят
Накарайте ги да разговарят с родителите си или с някой на когото те биха могли да се доверят. Това може да са например приятели, братя или сестри. Някой родител или близък трябва да е в течение на техните проблеми и това е най -добрия начин за справяне със стреса. Така, ще има някой, който да им помогне с проблемите им.

Организирайте ги да участват в забавни дейности
Опитайте се да не могат да се фокусират върху стресовата ситуация, като им дадете възможност да правят нещо или да ги ангажирате с нещо забавно.
Източник: Еzinearticles

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button