Открийте хилядолетната наука за здравето

Здравето – най-висшият дар

За мнозина здравето е най-голямото богатство на живота, без него действително няма значение какво друго притежаваме, затова и повечето от нас стремим да следваме пътя на здравословния начин на живот, гарантирайки си по-дълъг живот без болести.

Как обаче да го постигнем в забързаното ежедневие, когато сме подложени на стрес и всеки външен стимул влияе на нашия вътрешен баланс?

otkrijte hilyadoletnata nauka zdraveto 2

За модерния западен свят, здравето може да бъде подобрено чрез спорт, активни дейности, почивка/ритрийт и най-вече чрез медикаменти. Не случайно фармацевтичната индустрия е една от най-развитите и печеливши индустрии в света.

За модерния, западен човек, здравето се постига с консумация на лекарства, хранителни добавки като се пропуска фактът, че лекарствата помагат в лечението на даден орган/заболяване, но често имат страничен негативен ефект върху друг орган и така се въртим в омагьосан кръг.

otkrijte hilyadoletnata nauka zdraveto 3

Как стои въпросът с източната медицина?

За разлика от конвенционалната медицина, където за лечението на дадено заболяване се взима предвид лечението на конкретния орган, за източната медицина тялото – организмът на човек се разглеждат като едно цяло.

Този подход в лечението е най-широко застъпен в аюрведичната медицина. Тук заболяването се разглежда като цялостен дисбаланс в организма и за да се пристъпи към лечение се взимат предвид цялостното здравословно състояние на човека и неговите органи.

През последните години този вид източна медицина започна да се разпространява и сред западното модерно общество, мнозина вече започваха да търсят неконвенционалната медицина за справяне с болестта си. Въпреки че Аюрведа стана популярна последните години, тя е наука с хилядолетна история, нейната родина е Индия и появата й датира преди близо 5,000 години.

Аюрведа е наука за живота, цялостната й концепция е да разгледа човек в неговата цялост – ум, душа и тяло и ако дадено заболяване се породи, се разглеждат всички аспекти на човека, за да се диагностицира и лекува болестта – неговите емоции, работата на всички вътрешни органи, неговото психическо състояние.

otkrijte hilyadoletnata nauka zdraveto 4

Лечение на заболяванията в Аюрведа

В западната медицина сме свикнали за всяко заболяване да търсим конкретен специалист, който може да ни излекува, докато в Аюрведа нещата не стоят така. Индийските Аюрведа лекари се специализират във всички клонове на аюрведичната медицина, които са 8 на брой, ето и западния им еквивалент – педиатрия, общи болести, психиатрия, УНГ, хирургия, токсикология, гериатрия, репродуктивна медицина. Като отиде на преглед при аюрведа специалист, той Ви преглежда в рамките на няколко часа, изключително обстойно, и се запознава със здравословното Ви състояние, обхващащо тези 8 клона.

Прегледът е осъществява чрез т.нар. пулсова диагностика и на база на него, лекарят се запознава и преценява здравословното състояние, каква е физическата сила на пациента, какви са физиологичните нарушения на тялото, каква е психическата издръжливост на пациента, какви са навиците му – каква храна приема, физическа активност, коя е доминиращата доша на пациента и тн. Дошите/енергии, конситуции/ в аюрведичната медицина са 3 на брой – Пита, Кафа и Вата и се разглеждат като вид енергия, която протича в тялото. Трите енергии имат индивидуални характеристики, с които може да изчислите кой тип доша енергия в доминиращ във Вас, това се прави с тнат. Пракрути тест за определяне на дошата.

След установяване здравословното състояние на пациента, аюрведа лекарят назначава лечение като категоризира заболяването. Заболяванията в Аюрведа се разделят на няколко групи – лесно лечими, трудно лечими, нелечими. Съществува и класификация на заболяванията по това какъв е дисбалансът на дошите. Според Аюрведа болестотворен ефект има когато някоя или всичките доши (Пита, Кафа и Вата) са в дисбаланс.

otkrijte hilyadoletnata nauka zdraveto 5

Първият и най-основен аспект по време на лечението на дадено заболяване е балансирането на дошите, нарушените енергии. Част от основните методи за лечение в Аюрведа са два – Пурвакарма и Панчакарма. Терапии, които имат за задача да очистят болестта в засегната част и да внесат енергиен баланс в тялото.

Пурвакарма терапиите са встъпителни, тялото се подготвя за дълбокото прочистване от Панчакарма като основно тук се използват билки, масла за пречистване на външния слой на тялото. Панчакарма терапиите имат за цел вътрешното прочистване на тялото, извършва се чрез процедури като клизма, повръщане, пречистване на кръвта.

Според Аюрведа болестотворен процес започва да настъпва в организма, когато тялото е пренаситено от токсини и отпадъчни материали като неразградена храна (познати като ама).

Терапиите в Аюрведа имат за цел цялостно детоксикиране на организма, дъблоко прочистване на тъканите и клетките като по този начин може да се пристъпи към изцеляване на тялото.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button