Кога се налага донорството на яйцеклетки?

Някои дилеми свързани с донорството на яйцеклетки са третирани по-скоро, като проблеми заради обстоятелството, че са дискутирани в миналото  или поради специфични аспекти на проблема с безплодието в съвременните семейства, които сега са във фокуса на общественото внимание. 

Пример за това е тематиката за даряването на генетичен материал. Напоследък все повече се обсъжда темата за донорството на яйцеклетки и етичните, и правни въпроси, които поражда то. Свидетели сме на това, как темата за идентичността на децата родени и отгледани по този начин непрекъснато поражда теми за дискусии, спорове и дори текущи промени в законодателните рамки в България и Европейските държави.

Кога се налага донорството на яйцеклетки?

То е необходимо в няколко случая: единият случай е при жени, при които преждевременно е стихнала яйчниковата функция, т.е. не отделят яйцеклетки, а са все още в репродуктивна възраст, тогава се налага да се използват дарени от друга жена яйцеклетки. Друга необходимост е, когато вече са правени опити за забременяване, инсеминация, ин витро оплождане, но опитите са неуспешни и се установи, че яйцеклетките, които дава жената, желаеща да стане майка, са с влошено качество. Трето – когато има генетично заболяване, което може да се избегне по този начин.

Горепосочените проблеми при жените могат да бъдат решени чрез дарение на яйцеклетки от други жени. Според експертите, една четвърт от жените биха забременели, ако получат качествени яйцеклетки от други жени. След оплождане със сперматозоиди от съпруга или партньора на получателката, яйцеклетката се връща в жената и тя може да износи и роди свое дете.

Жените с изчерпан преждевременно яйчников резерв са тези, които предимно се нуждаят от донорска яйцеклетка. Причините за преждевременното изчерпване са различни. Най-разпространените са ендометриоза, наследствена обремененост, хирургично отстраняване на част от яйчниците поради заболяване. Тази информация се потвърждава и от специалистите. Те съобщават, че като цяло все още не е доказано поради какви медицински причини стихва яйчниковата функция на някои жени.

Всяка жена достига до изчерпване на яйчниковия си резерв на около 50 годишна възраст. Понастоящем, тази възрастова граница рязко спада, като има все повече жени, които достигат до изчерпване на яйчниковия си резерв на възраст 35 – 40г.. В последните години се увеличава броят на 20 – 25 – годишните жени, които се нуждаят от помощ. Няма никакви външни признаци, по които една жена може да разбере, че яйцеклетките й са остарели и не може да забременее, докато не реши да се изследва. Смята се, че тихата епидемия в репродуктивната медицина е преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв при жените е. Това са жени в разцвета на силите си, способни да износят, родят и отгледат здрави деца. Жени, които се нуждаят от една яйцеклетка, за да направят опит да забременеят. Те нямат друг избор освен да разчитат на жени, които вече са майки и биха дарили свои яйцеклетки.

  Автор: Кристина Георгиева

Back to top button