Какво е длъжна да прави спешна помощ

Спешната помощ е единствената медицинска услуга, както и раждането, за която здравноосигурителният статус на пациента няма значение.

Дори и да не сте плащали здравни осигуровки, имате право на спешна помощ.
При инцидент най-близкото лечебно заведение е длъжно да ви окаже медицинска помощ.

Болниците нямат право да отказват спешна помощ независимо от осигурителния статус на пациента.
Спешната помощ се осигурява на първо ниво от спешните центрове, които изпращат линейка с екип на място. Пациентът може да бъде транспортиран до самия спешен център или до болница.
Приетите сигнали се записват автоматично и при нарушения – безпричинно забавяне, отказ, грубо отношение, записът може да бъде изискан и фактите да бъдат проверени.
В София е запазено районирането на болниците по профили за осигуряване на спешността. По определени заболявания се дават дежурства през месеца. Затова, въпреки очакванията си, пациентът не попада в най-близката болница, а там, къ
тът не попада в най-близката болница, а там, където има дежурен екип по лачения медицински проблем за денонощието

Такъв график съществува например за инвазивната терапия при остър инфаркт в София:

 – Всеки месец от 1-о до 8-о число дежури университетската болница „Св. Екатерина“. 

– От 9-о до 12-о число болният попада в Четвърта кардиология Александровска болница.
– Болница „Лозенец“ (известна като Правителствена) дежури от 13-о до 15-о число. – Университетската болница „Св. Анна“ (или Окръжна болница) поема инфаркти от 16-о до 19-о число.
– От 20-о до 27-о число пък е редът на Националната кардиологична болница, известна като Трета градска.
– Най-новият участник в графика е японската болница Токуда от 28-о до 31 -о число.

На тези места се прави балонна ангиопластика на запушен съд при инфаркт. Стандартът
е пациентът да дойде до 6-ия час от началото на гръдната болка. Такава терапия се предлага и в университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив, в университетската болница „Св. Марина“ във Варна и в частни катетеризационни центрове в други градове като Ловеч, Плевен, Пазарджик и др.
Ако човек не дочака линейка или има възможност за по-бърз личен транспорт, може да отиде на място във всяка голяма болница при спешност. Преценката дали случаят наистина е спешен, се прави в нови структури в болниците, наречени спешни портали. Те се откриват по желание на болницата. Там осъществяват набор от прегледи и изследвания, които трябва да покажат има ли неотложна нужда от болнично лечение. Те не се заплащат от пациента, а от държавния бюджет чрез здравното министерство. Според нормативната база болницата няма право да изисква доплащане за дейности в спешния портал. Ако се налага хоспитализация, лечението на пациента се заплаща по съответната клинична пътека.

 

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button