Хигиена на жената

Хигиенните правила са валидни за всички възрасти и засягат еднакво както мъжа, така и жената. Жената обаче има известни анатомични и физиологични особености, които изискват специални грижи.

Хигиена на момичето до училищна възраст. Периодът обхваща времето от раждането до седем години. Първите пет години половите органи на момичето се развиват незначително. Към седмата година значително нарастват яйчниците, матката и тръбите. Външните полови органи трябва да бъдат винаги чисти. След всяко напикаване трябва да се подменят пелените. На момичето трябва да се осигури отделно легло с индивидуално и винаги чисто бельо. Половата цепка на момиченцето не е добре затворена и патогенните бактерии от замърсените външни гениталии могат да попаднат във влагалището и вътрешните полови органи.

Хигиена на момичето в училищна възраст. Тази възраст се характеризира с постепенно настъпване на половото узряване. Поради започване дейността на яйчниците постепенно се оформят вторичните полови белези: нарастване на гръдните жлези, женско окосмяване. Храненето трябва да бъде редовно, с разнообразна и качествена храна, защото целият организъм е в процес на растеж. Редовната почивка на открито, спортуването оказват благоприятно влияние за укрепване на костната и мускулната система. Добре развитата мускулна система на жената и добрата еластичност на тъканите оказват положително въздействие на родовия акт. Тежкият физически труд и непълноценното хранене на момичето се отразяват неблагоприятно на физическото развитие и половото узряване. Носенето на тежести предизвиква изкривяване на гръбначния стълб, допринася за образуването на ненормален таз, неправилно положение на матката. Хигиената на тялото и външните полови органи трябва да се поддържа добре. Редовното къпане трябва да стане необходимост за момичето. Дрехите трябва да бъдат леки и удобни.

Хигиена на менструацията. Менструацията е физиологично явление, но през този период е необходимо спазване на известни хигиенни иисквания. По време на менструацията цервикалният канал е отворен. При неспазване на добра хигиена това благоприятства преминаването на възходяща инфекция към матката и тръбите. За поддържане на чистотата на външните полови органи по време на менструацията жената трябва да се подмива два пъти дневно. Топли бани не бива да се правят, понеже предизвикват хиперемия в таза и могат да увеличат кръвотечението. Кърпата с която се избърсва жената трябва да е чиста, мека и да се използва само от нейната домакиня. Превръзките да се сменят не по рядко от 4-5 пъти в денонощие. Тежките физически и психични напрежения увеличават смущенията по време на менструацията. Докато трае менструацията жената не трябва да допуска полови сношения. Те могат да доведат до увеличаване на кръвотечението и до внасяне на инфекция в половите органи. Всяка жена трябва да се научи да води менструален календар. Това ще й даде възможност да открива своевременно появата на атипични кръвотечения и други смущения.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button