Женска полова клетка

Характеристика: Това е най – голямата клетка в човешкото тяло. Нейния диаметър е 0.15 – 0.20 мм. Яйцеклетката може да се види с обикновенно увеличително стъкло. 

Тялото на клетката е изградено от нежна, почти прозрачна дребнозърнеста мрежа (протоплазма, ооплазма), в бримките на която се натрупва субстрат, който има хранително предназначение (дейтоплазма, жълтък). Малко встрани в яйцеклетката се намира ядрото на клетката, което съдържа хроматинова мрежа и голямо ядърце (nucleus). В зрелия яйчник се намират фоликули в различен стадий на узряване – наричат се Граафови фоликули. В Граафовия фоликул яйцето е обкръжено с широк пръстен от радиално набраздена белезникава ципа (зона пелуцида). Къмвъншната й повърхност се оформят няколко слоя от клетки – гранулозни. В периода на полова зрялост (пубертета и след него до менопаузата), започва последователен процес на узряване на фоликулите. Един или два увеличават размерите си , гранулозните им клетки нарастват, стават кубични или цилиндрични и размножавайки се чрез митотично деление, изпълват цялата кухина на фоликула.
При по – нататъшното развитие на фоликула между гранулозните клетки започава натрупване на отделни участъци на фоликуларна течност. Постепенно обемът на тази течност се увеличава, размерите на фоликула нарастват и течността изпълва цялата празнина на фоликула.
Яйцеклетката със заобикалящите я гранулозни клетки остава прилепена към стената на фоликула. Съединителната тъкан на яйчника , заобикаляща фоликула съдържа богато развита мрежа от кръвоносни съдове. Нараствайки, фоликула достига размери 10 – 12 мм (граафов фоликул) и изпъква над повърхността на яйчника. На това място се пука фоликулът. Изтичайки към коремната кухина, фоликуларната течност увлича яйцеклетката, като разкъсва част от гранулозния слой, който я обгражда. Така яйцеклетката попада в коремната кухина. Отделянето на яйцеклетката от граафовия фоликул се нарича овулация. Яйцеклетката може да бъде оплодена 12 до 24 часа след овулацията. След този период тя губи оплодителната си способност.
Фази на менструалния цикъл (МЦ): Времето на овулацията разделя МЦ на две фази:
– фоликуларна – от първия ден на менструалното кръвотечение до овулацията.
– овулация – отделянето на яйцеклетката от граафовия фоликул.
Пукането на граафовия фоликул и изтичането на съдържимото му заедно с яйцеклетката става в продължение на около 2 – 3 минути. Отделянето на яйцеклетката от гранулозния слой около нея е улеснен от това, че в крайните стадии на узряването на фоликула, фоликуларната течност прониква и в слоя на гранулозните клетки. Овулацията съвпада със средата на МЦ и е най – често 14 дни преди следващата менструация. Тя може обаче да настъпи и от 8 до 20 ден на цикъла, което обеснява забременяването няколко дни преди или след овулацията.
– лутеална – от овулацията до началото на следващото менструалното кръвотечение.
Жълто тяло: Развитието на жълтото тяло започва след овулацията. Оцветено е от пигмент, който му предава характерния цвят. След овулацията пукнатия фоликул се свива, като в него остава известно количество кръв и гранулозни клетки, подложени на усилен делителен процес. Тези клетки стават основната маса на жълтото тяло. Те имат богато съдържание на липиди и алкална фосфатаза.
По размери жълтото тяло достига от 1 до 3 см и заема до една трета от големината на яйчника. Обратното развитие настъпва към 23 ден на МЦ. Гранулозните клетки губят пигментното си оцветяване, а кръвоносните съдове атрофират. Ако не настъпи оплождане, жълтото тяло претърпява пълно обратно развитие и на негово място върху повърхността на яйчника остава малък цикатрикс (белег).
По време на бременност жълтото тяло нараства и поема важната функция за охрана на бременността. Обратното развитие започво към шестия лунарен месец.
 
 
 
 
 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button