Здравословна загуба на тегло

Ключът за регулиране на телесното ни тегло, е хармонизирането на нашата енергия.

Това ще рече да постигнем баланс по отношение на приема на храна и това колко енергия нашето тяло изгаря (физическата ни активност). За да отслабнете, трябва да изгаряте повече калории, отколкото приемате.
Упражненията и спорта са основен начин да направите това. Когато тренирате редовно, изграждате силна мускулатура. Мускулите клетки изгарят повече калории, отколкото мастните клетки през целия ден, дори когато почиват. Това помага да се засили метаболизма.

Колко трябва да тренирате за да върнете от теглото си зависи от това колко ядете. Смята се, че възрастни ще трябва да провървят поне 30 мили за да изгорят 3500 калории, което е равно на половин килограм мазнини. Въпреки, че може да изглежда много, не е нужно да се ходят 30 мили наведнъж. По една миля на ден в продължение на 30 дни ще доведе до същия резултат, при условие че не ядете повече от обикновеното.

Ако приемате по 100 калории на ден повече от това от което тялото ви се нуждае, ще качите около 4540 гр. на година или 4.5 кг. годишно. Може да свалите от теглото си или да поддържате вашето, като правите 30 минути умерени упражнения дневно. Комбинацията от упражнения и диета е най-добрият начин да контролирате теглото си.

Аеробика
Аеробиката е спорт, в който непрекъснато се натоварват големи групи мускули. Участват ръце, крака, бедрата и почти всички други групи. Желателно е да се провеждат по 2.5 часа аеробни упражнения, разпределени за период от една седмица, но те трябва да имат продължителност най-малко 10 минути без прекъсване.
Ако още не сте спортували активно, започнете бавно с балансирана програма и последващо плавно засилване на натоварването. Всяка седмица може да се увеличава времето или да се засилва натоварването.

Укрепване
Всички хора трябва да правят упражнения за укрепване на мускулите, най-малко два дни в седмицата. Тези дейности могат да включват лицеви опори, коремни преси, спортно ходене, вдигане на тежести и др. Не забравяйте да правите упражнения, които натоварват всички части на тялото ви.
Ако провеждате редовно програма на силови тренировки (вдигане на тежести), увеличавате мускулната маса. Възможно е да се увеличи общото ви тегло, защото мускулите тежат повече от мазнините. Въпреки това, дрехите ще ви стоят по – добре и тялото ви ще бъде по – тонизирано.
Ако се следва правилната техника, повечето хора от всички възрасти могат безопасно да вдигат тегло (да трупат маса). Важно е обаче да се консултирате с вашия лекар преди да започнете да тренирате така активно. Също така, обърнете се към опитен личен треньор, който да ви предложи адаптирана към вашето тяло индивидуална програма. Това е за предпочитане, тъй като предотвратява наранявания.

Постоянство
Решението да се поддържате във форма, изисква ангажимент за дълго време и постоянни усилия. Тренировките и правилното хранене трябва да се превърнат в нещо, което правите без съмнение, като къпането и миенето на зъбите. Ако не сте убедени в ползите, няма да успеете. Трабва да разберете, че избирате нов начин на живот.
Търпението е от съществено значение. Не се отказвайте, преди да имате възможност да изпитате удовлетворението. Вие не можете да постигнете светкавични резултати в рамките на няколко дни или седмици. Това, което сте си причинили в годините на заседналия живот, можете да го поправите, ако държите на това. И наградата си струва цената.

Ползи за здравето.
Винаги трябва да се консултирате с личния си лекар преди да започнете нова форма на физическа активност. Редовните упражнения намаляват риска от:
– безпокойство;
– депресия;
– сърдечен удар;
– инсулт;
– високото кръвно налягане;
– затлъстяването;
– остеопорозата;
– някои видове рак.

Back to top button