Здравословна диета за тийнейджъри

Тийнейджъри, това са момичета или момчета, които са във възрастовата група от 13 до 19 години. През този период тялото им минава през някои съществени  промени,

 както физически така и психически.
Въпреки това, физическия растеж се забавя, а психическо развитие се засилва. Също така, мозъка на тийнейджърите през този период се развива значително. Тази възраст е критична и е необходимо да внимавате за ранните признаци на затлъстяване или анорексия. На децата е нужна силна концентрация, за да учат в училище. Те трябва да бъдат активни в спорта, а също така трябва да имат прилична фигура. Така че, най-добрият начин да се постигне това е чрез подходяща хранителна диета.

Трябва да се помогне на тийнейджърите да не попаднат в капана на нездравословния начин на хранене. Тези видове хранителни навици са типични клопки за затлъстяване. А детето в тази възраст трябва да приема най-малко пет вида зеленчука или плодове три пъти всеки ден. Това е необходимо, тъй като плодовете и зеленчуците са по-голямата част от витамините и минералите в храната на децата ни. Другите задължителни елементи в хранителния режим на децата в тази възраст са протеините и въглехидратите. Те се съдържат най – много в хляба и месото. Протеинът е от изключително значение за развитието на мозъка и е много важно те да получават по много от него всеки ден. Протеинът се съдържаи в млякото, червените меса, бялото месо и яйцата. Така че, можете да промените техните менюта с помощта на комбинация от някои от тези видове меса и млечни продукти. Киселото мляко е също богат източник на протеини.

Витамини С, А и B12 са много важни за децата в тази възраст. Те заедно засилват имунитета на тялото и също така насърчават развитието на мозъка. Една добра питателна закуска, обяд и здравословна лека вечеря е най-добрата диета за тийнейджъри.

 

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button