Как да се предпазим от затлъстяване

Затлъстяването може да се определи като състояние на човека, в което съществува голямо натрупване на излишна мастна тъкан.В зависимост от степента на излишните запаси, говорим за наднормено тегло или затлъстяване.

Обикновено то е пряко следствие от нарушения енергиен баланс. Тоест, приема се храна с по – голяма енергийна стойност отколкото е съответният енергиен разход на даден човек. Погълнатите излишни калории се натрупват под формата на мазнини и предизвикват огромни здравословни проблеми.

Затлъстяването е изключително вредно за здравето.

Много важно е всички да разберат, че излишните килограми са нещо сериозно, а не само естетическо неудобство. Те водят до поява и развитие на редица тежки заболявания сред които (но не само) захарен диабет, сърдечно – съдови болести, подагра, дихателни заболявания, проблеми със ставите и още цял куп други. Като краен резултат, прекомерното напълняване съкращава живота и е сред най – честите причини за ранна смърт.

Всеки от страдащите се пита има ли начини да се избегне затлъстяването. Отговорът е положителен и по принцип те са известни на всички. На първо място, трябва да се променят коренно двигателните и хранителни навици, въпреки че това в действителност хич не е лесно. Все пак, спазването на няколко прости правила ще гарантира несъмнен успех и ще помогне за избягването на цели купища здравословни проблеми.

Консумирайте храни с енергийна стойност не по – голяма от разхода на енергия. Според специалистите, на средностатистическия българин са му напълно достатъчни около 2 800 килокалории на ден за мъжете и около 2 000 килокалории за дамите.

Приемайте храна по няколко пъти на ден и тотално си забранете да се тъпчете до пръсване по което и да е време на денонощието. Най – добре е да разделите храната в три основни приема и да включите още три подкрепящи закуски. Избягвайте да ядете непосредствено преди лягане, нека това става не по – късно от два часа преди сън.

Също така, задължително включете повече сурови зеленчуци и плодове в хранителния си режим, редовно приемайте зърнени храни и варива. Те са бедни на мазнини и съдържат влакнини, които засилват усещането за пълен стомах. Не прекалявайте със солта и лютивите подправки.

Излишно е да казваме, че яденето на сладкарски и чисто тестени изделия съвсем не е за препоръчване, защото освен чисти въглехидрати, съдържат и ужасяващо количество мазнина.

Не на последно място по значение, всеки ден пийте повече от два литра вода или други полезни течности. Осигурявайте си възможност за движение, като спортувате или поне ходите по няколко километра пеша.

На 11 октомври отбелязваме Международния ден за борба със затлъстяването

Свързани статии

Back to top button