Влиянието на хормоните

Като цяло, хормоните са два вида. Стероиди и Пептиди. Стероидите са половите хормони и те контролират сексуалното поведение. Те са отговорни за половото развитие  на младите момичета и момчета и достигането им до пубертета, за достигането на половата зрялост и така нататък. Те се произвеждат в съответните полови жлези, т.т. на тестисите и яйчниците, и в надбъбречните жлези. Например, естроген е основният женски полов хормон и е отговорен за насърчаване на половите белези при жени.
Учени са открили, че мъжете тип „мачо“ имат по-високи нива на естроген.
Досега се е смятало, че мъжкарското поведение се определя от високите нива на тестостерона. Нови изследвания обаче показват, че всъщност причината за такова поведение се крие в повишените нива на женския полов хормон.
Естрогенът регулира менструацията и причинява промените в женското тяло през пубертета, а тестостеронът предизвиква окосмяването и уплътняването на гласа при момчетата. И при двата пола се произвеждат малки количества от двата хормона.
Пептидни хормони са друг клас хормони, които управляват друго поведение и характеристики. Те носят името – пептиди, защото са направени от дълги вериги от аминокиселини.
Няколко важни пептидни хормони се отделят от хипофизната жлеза. В предния дял на хипофизата се отделя пролактин , който действа на млечната жлеза , adrenocorticotrophic хормон, който действа на надбъбречната кора да се регулира секрецията на глюкокортикоиди, и растежния хормон, който действа върху костите, мускулите и черния дроб . В задната хипофизната жлеза се отделя антидиуретичния хормон, наричан още вазопресин и окситоцин. Пептидни хормони се произвеждат от много различни органи и тъкани, включително и сърцето (предсърдно-натриуретичен пептид) или предсърдно натриуретичния фактор и панкреаса (инсулин и соматостатин), стомашно-чревния тракт (холецистокинин) и мастната тъкан (лептин).
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close