Възрастта и IVF

Възрастта и IVF Всички клетки в човешкото тяло следват определена биологична програма. Това е нормален процес, при който клетки се подлагат на програмирана клетъчна смърт (апоптоза), дегенерат, попадат на друго място и т.н. ( като например клетките на кожата, ноктите и др .). Сперматогенезата при мъжа отнема около 70 дни и това е времето за образуване на един зрял сперматозоид.

Готовите сперматозоидите чрез еякулация се отделят от тялото. На тяхно място в тестисите от млади стволови клетки се развиват и диференцират нови зрели полови клетки. Така един мъж може да има деца и в напреднала възраст. Известни примери са Антъни Куин, който става баща на 81 години, Чарли Чаплин 73, Pablo Picasso 68, Larry King – 67. Що се отнася до женското тяло там нещата са по-сложни.

Процесът на овулацията през феталния живот, фертилната възраст до менопаузата.

Яйцеклетките за съжаление не могат да се регенерират като сперматозоидите. Техният брой постоянно намалява. По време на феталния живот от 3-та до 20-та гестационна седмица на бременността се образуват около 6-7 милиона яйцеклетки от стволови клетки на жълтъчното мехурче. От 20-та гетационна седмица на бременността и след това започва дегенерация на фоликулите и загуба на яйцеклетки. Така всяка жена в юношеска възраст започва началото на фертилната си възраст с приблизително 300 000 – 400 000 първични фоликули. На възраст от 30 години остават около 20 000, а след 40 са приблизително 1.000 -2.000, на които шансовете за забременяване са малки. От всички тези яйцеклетки има 300 – 400, които се отделят при овулация всеки месец с реален шанс за забременяване.
По време на всеки менструален цикъл яйцеклетката се отделя по време на овулация около 12-14 ден. Останалите яйцеклетки след атрофия на фоликулите (атрезия) загиват от програмирана клетъчна смърт. Фоликулярна дегенерация не се придружава от създаването на нови фоликули. Следователно природата е поставил срок за плодородие и женска плодовитост и това ограничение невинаги може да бъде избегнато чрез IVF.

Възраст фактор в IVF

С увеличаване на възрастта на жената се случват две събития: намаляват запасите от яйцеклетки в яйчниците и се увеличава процентът на яйцеклетки с лошо качество.
Една от последиците е, че жената не реагира на хормоналната стимулация, като в по-млада възраст. Намалява броя на растящите фоликули. Освен това, много от тези яйцеклетки са с хромозомни аномалии. Това намалява шансовете за имплантацията и се увеличава процента на спонтанните аборти.
Въпреки това, изглежда, че най-важният фактор е биологичната възраст на всяка жена. Не при всяка жена стареенето е със същата скорост. Когато една жена изглежда по-млада, отколкото друга, същото важи и за функцията на яйчниците.
Правилният медицински подход и IVF стимулацията при тези жени е индивидуализираното лечение. След разширени хормонални тестове и ултразвукова диагностика трябва да се направи подходяща оценка на функцията на яйчниците и яйчниковия капацитет. Подходящо медицинско поведение е да се опитва по естествения начин или да се насочи жената към асистираните репродуктивни технологии.

Статистически данни за възрастта на майката-кандидат
Трябва да се подчертае, че международната тенденция е увеличаването на възрастта на жените, които правят IVF. Това са данни на английската АРТ асоциация (HFEA). The HFEA е официална институция (от 1991 г.), която ръководи всички центрове и всички инциденти в Англия. В 71 центрове в Англия, където през 2010 г. е имало повече от 50 000 АРТ цикъла. Както е показано на графиката по-долу, през 1991 г. средната възраст на 85% от жените, които са направили ин витро, е 33,6 години. През следващите години и през 2010 г. по-голямата част от жените са на 39 години.

Процент от цикъла започна

 d-r-baev-Figure1

Figure1: Процент на жените като възраст при започване на лечението, 1991-2010

Според HFEA, жени с криопрезервация на ембриони в по-млада възраст и предишните цикли IVF са с увеличени шансове за бременност, дори и след 45-годишна възраст, след размразяване и трансфер на ембриони. Тази възможност не води до по-значителна разлика в сравнение с жени, които са по-мласи от 35г.

Фигура 11: Раждаемост започнат цикъл, свежи и замразени ембриотрансфери, 2009.
Раждаемост:

 Раждаемост

Заключения:

Една жена ако опитва в по-ранна възраст, ще има има по-добра възможност за криоконсервация и съхранение на ембриони за по-късно и за раждане евентуално на второ дете. Здравословният начин на живот и намаляването на лошите навици, свързани с тютюнопушенето и диета и въвеждане на нови навици (например, упражнения) правят човек биологично млад.
И накрая, ние не трябва да забравяме, че в България Закона за възрастта на жената за асистираната репродукция е петдесет години.

Д-р Антон Баев – завеждащ отделението по асистирана репродукция в Медицински център „Афродита „ ООД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button