Умствена изостаналост

Има деца в училище, който изглеждат различни. Сигурно сте чували хората да казват, че те са „бавноразвиващи“. Има хора използващи тази дума

 да се подиграват. Умствената изостаналост е термин, който някога е бил често използван за описание на някого, който се учи и развива по-бавно от другите. Но употребата на тези термини засяга чувствата на хората.
Вместо това, можете да изречете термини като „интелектуални затруднения“ или „забавяне на развитието.“ Но всички тези думи означават основно едно и също нещо. Някой, който има този тип проблеми, има проблеми в живота и в ежедневието. Това лице може да е на 10 години, може да не говори или пише, както и типично за 10-годишна възраст. То обикновено бавно, добива други умения, като например как да се облече или как да действа когато е с други хора.

Но като има умствени увреждания, това не означава, че човек не може да се научи. Попитайте някой, който познава и обича човек с умствени увреждания. Някои деца с аутизъм, синдрома на Даун, или церебрална парализа може да бъдат описани като едни интелектуални затруднения, но те често имат по-голяма способност да учат и да станат доста способни деца.
Също като други здравословни проблеми, интелектуалното затруднение може да бъде в лека или по-тежка форма. С увеличаването на увреждането все по-трудно някой може да има нормален живот и да стане напълно независим човек.

Какво причинява интелектуалните затруднения
Умствените увреждания се появяват, когато мозъкът се увреди или има проблем при нормалното си развитие. Тези проблеми може да се случат, докато бебето е в утробата, по време на раждането, или след като бебето се роди. Много често, лекарите не знаят причината за това.

Ето някои от причините за умствените увреждания:
– Генетични проблеми на бебето, които решават как ще се развива тялото (гените са наследени от двамата родители, така че бебето може да получи увреден ген от един от двамата и това да определи неговото бъдещо развитие).
– Проблем по време на бременността. Понякога майката може да прекара заболяване или инфекция, която може да навреди на бебето. Някои лекарства по време на бременността могат да причинят проблеми в развитието на бебето. Консумация на алкохол или наркотици също може да повредят развитието на мозъка на бебето.
– По време на раждането, бебето не получава достатъчно кислород.
– Бебето се ражда твърде рано (преждевременно раждане).
– След раждането, бебето е поразено от сериозна мозъчна инфекция.
– Всяко сериозно нараняване на главата може да навреди на мозъка и да причинят умствени увреждания. Някои от тези увреждания са временни, а други могат да бъдат постоянни.
Лекарите разбират, че някой има интелектуални затруднения, чрез изследване на това как човек разсъждава и решава проблеми. Ако проблемът е забелязан, лекарят и други професионалисти могат да работят със семейството за да решат какъв вид помощ е необходима.

На училище
В училище, едно дете с интелектуални затруднения вероятно ще се нуждае от помощ. Някои деца имат помощници, които остават с тях по време на учебния ден. Те могат да бъдат обучавани в специални класове или да получат други допълнителни услуги, за да продължат да се учат и развиват.
Някой деца с умствени увреждания често се нуждаят от помощ в обучението „умения за живот.“ Уменията за живот са уменията на хората да се грижат за себе си когато пораснат, като например как да си сготви храна или как да хване автобус за да отиде на работа.
Възрастни с умствени увреждания често ходят на работа и се научават да живеят самостоятелно или в група.
Децата с умствени увреждания искат да развият своите умения за най-доброто от възможностите си. Те искат да ходят на училище, да играят и да се чувстват подкрепени от любящи семейства и добри приятели.

Какво можете да направите
Ако познавате някой, който е с интелектуални затруднения, можете да му бъдете приятел. Как? Понякога това може да означава, дори само да си поговорите. Ако не можете да се сетите за нищо, което да направите, просто кажете: „Здравей.“ Това е само дума, която може да направи този човек щастлив.
Източник: КidsHealth

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button