Тренировки за тяло след раждане на бебе

След раждане на бебето, тялото ви ще бъде изтощено и ще се нуждае от почивка.

Никъде обаче не е написано, че трябва да лежите в следващите две години вкъщи. Искате да си върнете фигурата и отново да изглеждате отлично, дори след раждане? Може да го постигнете с правилните упражнения, но за това ще ви трябва повече време от номралното.
Може да започнете с леки упражнения след третия месец след раждането. Не трябва и да се плашите, ако в началото усещате, че нямате сили дори да станете от леглото.

Няма значение, колко деца имате!

Всяко начало е трудно, но с постоянство и желание за успех от ваша страна, нещата ще се подобрят. Подготовката за упражнения обаче винаги е важна. Ако по време на раждането сте имали усложнения е най-добре да се консултирате с лекуващия ви лекар за мнение дали може да натоварвате дадена част от тялото. Дори и при най-малките съмнения, че нещо не е наред докато тренирате, прекратете веднага.

Подготвили сме ви и и няколко важни съвета:

  • Отделяйте време за загрявка и за отпускане на мускулите след тренировка.
  • Започнете бавно и постепенно увеличавайте темпото.
  • Пийте много вода.
  • Помислете и за правилното хранене. Избягвайте типа храна „junk food”.
  • Носете поддържаш сутиен. Ако кърмите, използвайте подложки за кърмачки.
  • Не се опитвайте да поставяте рекорди или да се преуморявате. Постепенно нещата ще се получат.

Началото за по-добра фигура.

За някои майки с няколко бебета, това може да е поредното начало, но няма как да спрете да се поддържате. За първите няколко месеца може да забравите за тежки тренировки. Вместо това, започнете с укрепване на коремната и поясната мускулатура – там е имало най-голямо напрежение и отпускане след раждането. Винаги се забелязва надвисване на кожа и мастна тъкна в коремната област.

Няма от какво да се притеснявате, това се оправя за няколко месеца с постоянни упражнения и правилно хранене. Спрете и да се критикувате в огледалото – няма полза. Хубаво начало са упражнения за тазово дъно. Всеки път щом вдигнете бебето си, стегнете тазовите мускули и мускулите в долната част на корема. Така ще намалите напрежението върху гръбнака.

Още упражнения за след раждане на бебе:

Кегелови упражнения, повдигане на таза, швейцарска топка – добър избор за леки упражнения след раждане на бебе. Вие обичате да тичате? Препоръчваме ви го след третия месец, когато не усещате болки при упражнения и няма видими последици от раждането върху тялото ви да започнете с тичането. Тук отново важи правилото да не се претоварвате и да не гоните безумни рекорди.

Още подходящи видове спорт за след раждане са: плуване, каране на колело, йога, кростренажор и пилатес.

Back to top button