Терапия с Интралипид

Защо IVF понякога не успява? Безплодието, независимо дали е по причина на мъжа или жената, причинява големи тревоги на една двойка.

IVF може да предостави чудесна възможност и да реализира мечтите за родителството, въпреки че няма никакви гаранции за успеха. Много жени имат няколко опита инвитро без успех. Сега с използването на Интралипид жените имат по-голям шанс от всякога да забременеят чрез инвитро оплождане .

Една от причините за неуспеха на ин витро оплождането е дефицит в имунната система, която кара тялото да отхвърли и унищожи имплантирания ембрион. В клиниката за обслужване на плодородието в Нотингам, Англия, използването на интралипид се прилага при жени една седмица преди ин витро процедурата.

Как помага Интралипид?
В изследване на 100 жени на средна възраст от 37 години, които са имали повтарящи IVF неуспехи, 50 са с интравенозни вливания на интралипид и 46 без. Резултатите показват, че половината от тези, вливани с интралипид забременяват, докато само девет процента от тези, които не са вливани зачеват. Освен това, има само два спонтанни аборта в групата, лекувани с интралипид, а седем настъпили във втората група. В края на изследването, 46 процента от жените, които са получили интралипид раждат, като в сравнение със само четири от другата група.

Изобретен от проф. Арвид Wretlind на Швеция през 1962 г., интралипидът (търговско име) е първата сигурна мастна емулсия, създадена за хуманна употреба. Той не е одобрен в САЩ до 1972 г., обаче, тъй като по това време тя е била използвана като хранителен компонент, за да се хранят пациентите интравенозно, когато те не са в състояние в резултат на операция на травма или сериозно нараняване. Това е емулсия от соево масло. Интралипид осигурява есенциални мастни киселини, линолова киселина (LA) омега-6 мастни киселини и алфа-линоленова киселина (ALA), омега-3 мастни киселини.
Когато се използва във връзка с ин витро лечение, интралипид стимулира имунната система, да премахнете „сигнали за опасност“, което може да доведе до загуба на бременността. Той не е кръвен продукт и е сравнително евтин.

Как ембриона и матката си взаимодействат?
Имунологични причини за неуспешната имплантация при ин витро оплождането включват проблем с ембриона или проблем с матката. Матката трябва да толерира имплантирането на ембриона, който винаги е различен от самата матка. Налице е непрекъсната комуникация на клетъчно ниво между ембриона и майката, което се случва чрез цитокини, протеини, които се отделят от клетките на лигавицата на матката. Ако имунните клетки не изпращат правилни сигнали или ако не са отговорили на сигналите от ембриона, възникнат проблеми при имплантацията.

Друга имунотерапия
Традиционно тези проблеми се третират от имунотерапия, като интравенозен имуноглобулин (IVIg). IVIg Доказано е, че е от полза за жени, подложени на ин витро, които са в състояние да произвежда добри ембриони. Като се има предвид вливане интравенозно най-малко 6 – 7 дни преди трансфера на ембриони, а понякога се препоръчва на всеки три до четири седмици до края на първия триместър на бременността. Успехът при жени с история на предишна неуспешна имплантация, които са лекувани с IVIg е на 50%, с жива раждаемост 70%.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button