Стерилитет при мъжа

Макар че често се говори за стерилитет при жените, в много голяма част от случаите причината за безплодие на двойката може да е стерилитет при мъжа.

Дори мъже, които осъществяват активно полови сношения, могат да бъдат с намалена или нулева оплодителна способност. 

Производството на сперматозоиди (сперматогенезата) е процес, който трае приблизително 70 дни и се контролира от сложни взаимодействия между хипоталамуса, хипофизата (хипоталамусът и хипофизата са две малки структури, разположени в основата на малкия мозък) и тестиса. Много и различни фактори могат да окажат влияние върху мъжкия инфертилитет.

Хипоталамусът произвежда хормона Гонадотропин-релизинг хормон (GnRH), които контролира хипофизната жлеза. Тя от своя страна, чрез Фоликуло-стимулиращия (FSH) и Лутеинизиращия (LH) хормони въздейства върху тестиса. Стимулирани от тези хормони тестисите продуцират сперматозоиди и синтезират хормона тестостерон и протеини, необходими за нормалното развитие и функция на сперматозоидите.

Сперматогенезата може да бъде нарушена. Причините за това са много. Като такива може да отбележим: анатомични отклонения, инфекции, травми, патологични отклонения в някои жлези с вътрешна секреция (щитовидна, хипофиза, задстомашна надбъбречна), наличието на антитела, въздействия на токсини от околната среда (пестициди, висока температура и др.), алкохол, мерихуана, тютюнопушене и др..
– Хормонален дисбаланс.
Нарушаването на хормоналния баланс при мъжа води до промени в процеса на сперматогенезата.
– Спермограма
Спермограмата е анализ които има за цел да провери дали мъжът произвежда достатъчно здрави, нормални сперматозоиди, които са в състояние да оплодят яйцеклетката. Определя се обем на еаколата (2 до 6 мл.), вискозитет (до 20 мин.), pH (7.2 до 7.8),общ брой сперматозоиди (над 56 млн.), брой сперматозоиди в 1 мл.(над 20 млн.), левкоцити (2 до 5) подвижност (над 65% прогресивно подвижни) и морфология (над 30% с нормална морфология). Пробите се взимат в стерилна чашка след 3 до 5 дневно въздържание. При патологични отклонения се препоръчва повторно изследване на поне още две проби.
При наличие на патологични отклонения, пациента се насочва към специалист (андролог и/или уролог). Следва да се направи физикален преглед, хормонални изследвания и да се изключи наличието на антитела.
– Инфекции
При мъжете една неизлекувана инфекция може да доведе до катар а след това и до запушване на пътя на сперматозоидите.

Back to top button