Стерилитет при жената

Липсата на овулация през месечния цикъл пречи да се осъществи зачеването и води до стерилитет при жената.
Лечението се провежда от гинеколози специалисти по женския стерилитет, съвместно с ендокринолози. Извършват се необходимите изследвания и се изясняват конкретните причини за стерилитета.

Хормонален дисбаланс

Причини за стерилитет при жената може да бъдат и нарушени количества на женските полови хормони. При съмнение за стерилитет трябва да се провери количеството им в организма в точно определени моменти. Някои от хормоните показват динамика през месечния цикъл ( МЦ ) и за това се изследват на определени дни. Така например хормоните LH, FSH, E2, Inhibin B изследвани на третия ден от МЦ, дават информация за потенциала на яйчника да произвежда яйциклетки. Хормоналното огледало обхваща половите хормони изследвани през трите фази на МЦ – фоликуларна, овулация и лутеална фаза. Причини за стерилитета може да са и тироидните хормони и антитела (произвеждани от щитовидната жлеза).Нарушения на щитовидната жлеза пък причиняват спонтанни аборти. При нарушена функция на хипофизата жената може да има трудности с овулацията. Лечението е или с медикаменти, или оперативно. Неправилното функциониране на надбъбречната жлеза също може да доведе до стерилитет.

Имунологични причини

Съществуват и т.нар. имунологични причини за стерилитет, свързани с произвеждането на автоантитела, които пречат на оплождането на яйцеклетката, имплантирането на ембриона в матката или по-нататъшното му развитие.

Инфекции

Най често срещаната причина за стерилитет при жената е прекарана инфекция. Симптомите са различни (болки в коремната област, течения, температура), но понякога липсват такива, което пречи да се диагностицира и позволява на инфекцията да хронифицира. Най чести са хламидиалната инфекция, гъбичките и гонореята. Всяка прекарана инфекция тръгва от влагалището и достига до тръбите. При ненавременно лечение води до запушване. Задължително трябва да се направи изследване за проходимостта на фалопиевите тръби чрез хистеросаплипгография („цветна снимка“) или хидротубация под ултразвуков контрол. Срастванията и запушванията, както и прекарани в миналото полово предавани болести, водят до стерилитет.

Ендометриоза

Това е заболяване, при което се наблюдава разпространение на ендометриална тъкан извън матката – по яйчниците, фалопиевите тръби. Може да се наблюдава при всички жени с менструация,включително и при тийнейджъри. Не е установена точна връзка между ендометриозата и безплодието, но все пак ранното диагностициране може да контролира разпространението. Симптомите които най често я съпровождат са: болезнен цикъл, обилна кръвозагуба по време на цикъла, болки при полов акт, диария непосредствено преди цикъла.
Важно е да разберете дали не сте фамилно обременен с това заболяване. При наличие на някои от тези симптоми е необходимо да се обърнете към личния си гинеколог. Диагнозата се установява чрез лапароскопия.

Свързани статии

Back to top button