Пролактин

Пролактин.
Обща характеристика: Пролактинът е едноверижен полипептид, състоящ се от 198 аминокиселини с три междуверижни дисулфидни връзки и молекулно тегло приблизително около 22 500 далтона. Пролактинът се секретира от предностоящите клетки на хипофизата.Секрецията му се контролира от хипоталамуса чрез отделянето на пролактин инхибиращ фактор –допамин и пролактин активиращ фактор-серотонин. Тиротропин отделящият хормон стимулира пролактиновата секреция и е необходим като тест за оценка на резервите на пролактин и анормалната му секреция от хипофизата.

При жените:
Първичната му физиологична функция е да стимулира и развива лактацията при жените. При здрави жени, нивата на пролактин в серум варират от 1 до 25 ng/ml, докато при здрави мъже нивата са обикновено между 1 и 20 ng/ml. Нормалната пролактинова секреция варира с времето, което дава резултат в нивата на пролактина и те са 2-3 пъти по-високи през нощта, отколкото през деня. Биологичният полуживот на пролактина е 20-50 мин. Нивата му през менструалния цикъл варират и обикновено показват леки повишения по средата на цикъла. Нивата на пролактина при нормални индивиди клони към повишение в отговор на физиологични стимули, включващи сън, упражнения, стимулиране на зърната, полови сношения, хипогликемия, бременност и хирургически стрес.
Пролактинът е необходим за нормалното развитие на гърдите и лактацията при жените. Повишени нива могат да си открият през шестия месец от бременността. При отсъствие на кърмене, пролактиновите нива се връщат към нормалните стойности три седмици след раждане. Нивата на пролактина се покачват след раждане и при новородени. Патологични случаи на хипер-пролактинемия включват: аденоми, функционални и органни заболявания на хипоталамуса, хипотироидизъм, бъбречна недостатъчност и ектопични тумори. Повишeните нива на пролактин могат също да се наблюдават и при случаи на начален стадий на хипотироидизъм, дължащи се на повишена секреция на TRH, което стимулира пролактиновото отделяне, придружено с понижени нива на Т4 в серум и повишени концентрации на тироидните хормони. Хиперпролактинемията също се асоциира с подтискането на овариалната стероидогенеза, узряването на фоликулите и секреция на лутеинизиращия хормон и фоликулостимулиращия хормон.
Доказано е, че различните лекарства или понижават или повишават нивата на пролактина. Лечението с L-DOPA подтиска секрецията на пролактин. Бромкриптинът понижава пролактиновата секреция и е използван в лечението на аменореа и галактореа, дължащи се на хиперпролактинемия. Прилагането на психотропни лекарства – фенотиазини, антихипертензивни лекарства-резерпин и TRH изглежда, че повишава пролактиновата секреция. Естрогенната терапия също повишава нивата на пролактин.
Инфертилитет, аменорея (липса на менструален цикъл), нарушения на менструалния цикъл и галакторея (отделяне на секрет с вид на мляко от гърдите) са най-важните индикации за определяне на пролактина при жени. Анормално високите нива на пролактин често се асоциират с импотентност и безплодие при мъжете, хипотироидизъм. В голяма част от случаите причината за хиперпролактинемията е тумор на хипофизата (пролактином) секретиращ пролактин.

При мъжете:
Физиологичната роля на пролактина у мъжа не е ясна. Може да доведе до нарушения в либидото, хипогонадизъм с гинекомастия (увеличение на млечните жлези) и галакторея. Хиперпролактинемия (увеличени нива на пролактина в кръвта) се установяват много по-често при жени отколкото при мъже.

Back to top button