Проблеми на матката – Безплодие

Промените при заболяванията на матката имат особено важно отношение към безплодието на жената.

Хипоплазията на маточното тяло е често срещана предпоставка за безплодие. Тя обуславя неблагоприятна прогноза. Хиперантефлексията на матката най – често се съчетава с хипоплазия.

Проблеми на матката
Проблеми на матката

Ретроверзията също може да стане причина за безплодие. Неправилното положение на матката може да имат отношение към безплодието в съчетание с други затрудняващи или изключващи оплождането причини.

Туморите на матката имат отношение към безплодието. Най – голяма роля играе миомата, особено когато възлите са разположени в областта на маточните рогове. Миомата често се съпровожда от хиперплазия на маточната лигавица.

Маточната мускулатура е предпочитано място за развитие на ендометриозата. Тя е често заболяване, което при преглед трудно се различава от миома. В някои случаи ендометриозните огнища засягат само част от мускулатурата и по тази причина уголемяването е асиметрично и при палпация може да наподобява това на миомата.

Болести на ендометриума трябва да се имат предвид при наличие на безплодие. Хроничните възпалителни изменения на ендометриума водят до намаляване на неговата чувствителност по отношение на хормоните на яйчника. Това затруднява имплантацията на яйцеклетката.

Туберкулозният ендометрит води до постепенно разрушаване на маточната лигавица. Това причинява неправилни кръвотечения, което пък води до аменорея. Последица от туберкулозният ендометрит са цикатризацията (структурни увреждания) на ендометриума и синехии.

Нерядко като причина за безплодие се явява травматичното увреждане на ендометриума. Това се получава най – често при така нареченото „престъргване“ при аборт или ревизия на матката след раждане. Тези травматични манипулации водят до частично или пълно унищожаване на базалния слой на маточната лигавица. В следствие на това се получават синехии или атрезия (срастване, липса на естествен отвор) на маточната кухина.

Оше по темата: Маточните тръби – причини за безплодие

Свързани статии

Back to top button