Преносители ли са мъжете на HPV вируса

HPV е един от най- разпостранените вируси. Той се предава по полов път. Засяга и мъже и жени. Инфекцията може да се предаде и без проникване при полов акт.

 Често протича без симптоми или признаци. В такива случаи заразеният предава вируса без да знае за това на своя партньор.

HPV причиняват промени в клетките и водят до образуването на рак на маточната шийка. В много редки случаи може да предизвика рак на главичката на пениса. Обикновено мъжете страдат от кондиломи. Доказването на HPV при мъжете е много трудно, ако няма наличието на генитални брадавици (кондиломи). Но едно е сигурно мъжете са преносители на вируса.
Мъжете са чувствителни като жени на инфектирането с HPV вирус. Хомосексуалните партнъори също се инфектират с HPV. Мъжете с ХИВ също са податливи на този вид рак. Безспорно е, че мъжете страдат от генитални брадавици. Това е често срещан вид на вируса HPV.
При мъжете кондиломи се появявят близо до ануса или по протежение на пениса и скротума. Брадавици могат да се появят от вътрешната страна на бедрата. Сексуални партньори си предават вируса HPV, без да се болни. Ако имунитета на единия партньор е по-висок от другия, след контакта с първия, нфекцията се предава н автория.
По – често страдат от инфекцията с HPV девойките, родили в много ранна възраст, жени с безразборни полови контакти. Факторите които улесняват развитието на инфекцията са тютюнопушенето, слабата имунна система, лоша интимна хигиена, стрес.
HPV се предава предимно чрез сексуален контакт. Въпреки това статистиката твърди, че мъжете, които имат по-високи нива на имунитет, обикновено не се засегнати от вируса HPV, но това не значи, че не го предават на партньорките си. Статистиката също е различна за различните държави. Има стотици фактори, които засягат статистиката на мъжете. Твърди се,че при обрязаните мъже е по-малко вероятно да се засегнат от вируса и така нататък. HPV причинява рак напред във времето, като това се отразява на имунната система и намалява способността на организма да се бори с болестта.
Въпреки това, HPV може да бъде открит при жените, но при мъжете няма такива тестове, които могат да изключат възможността за наличие на зараза с HPV. Жените могат да си правят PAP намазка периодично, но мъжете не могат. HPV инфекциите не се лекуват. Лечението е насочено към тъканните нарушения, причинени от HPV. Т.т. лекува се следствието, а не причината. Специалистите в областта твърдят, че жените до 30 г. имат способността за се самоочистват от вируса. Също се срещат мнения, че имуностимулатори като Изопринозина например, може да се справи да известна степен с вируса.
Превенцията е желателна за да се ограничи рака на шийката на матката. Мнозинството от заболелите и смъртни случаи с рак на маточната шийка могат да бъдат предотвратени чрез откриване на предракови промени в шийката чрез цитология, използвайки ПАП теста (цитонамазка). Клетъчните промени, установени с ПАП тест обаче, могат да бъдат неясни и двусмислени. Затова се препоръчва по – специфична диагностика, а именно ДНК тестове. Най-добрата превенция срещу HPV вируса си остава адекватната защита, когато се прави секс.
 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button