Ползата от банана

Има доказателства, че хората са култивирали банани през 5000 г.пр.н.е, и това, което сега знаем за бананите, обяснява защо този жълт плод е част от живота и диетата ни вече 7000 години.

Бананът съдържа три естествени захари – глюкоза, фруктоза и сукроза – и е богат на фибри, витамини и минерали. Ако го сравним с ябълката, ще открием, че бананът съдържа четири пъти повече протеини, два пъти повече въглехидрати, три пъти повече фосфор, пет пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече други витмани и минерали.

Всичко това звучи много внушително, но какво всъщност означава на практика?

За фитнес маниаците би било интересно да научат, че 2 банана са достатъчни, за да си осигурим енергията, необходима за 90-минутна интензивна тренировка.

Но енергията не е единственото, с което ни помага бананът. Той играе голяма роля при облекчаването и предотвратяването на голям брой болести и здравословни проблеми. Благодарение на високото си съдържание на протеини и витамини, бананът подобрява настроението ни и е ценна добавка в диетата на хора, страдащи от депресия или предменструален синдром.

Всеки знае колко лесно е да смачкаш банан на пюре. Именно заради тази мека структура, бананът се препоръчва при стомашни проблеми. Той не само предотвратява сутрешното гадене при бременни жени, но има и успокояващ ефект при хората с киселини в стомаха. Трябва да споменем също, че бананът е единствения плод, който хората с язви могат да консумират в суров вариант, без да се притесняват от дискомфорт или болки в стомаха. А тъй като е богат на фибри, бананът помага и при запек.

Вече споменахме, че бананът съдържа голямо количество желязо.

Желязото стимулира производството на хемоглобин в кръвта, което превръща екзотичния плод в ценен помощник за хора с анемия. Освен това бананът е идеално средство за борба с високото кръвно налягане, понеже е богат на калий и беден на сол. Смята се, че редовната консумация на банани дори може да намали риска от инсулт.

Още ли не сте убедени в ползата от този плод? Тогава нека да добавим, че бананът може да подобри мозъчната ни дейност и да намали риска от рак на гърдата. Дори може да ви излекува махмурлука! Ако пък сте ухапани от комар, достатъчно е да потъркате ухапаното с вътрешната част на бананова кора и сърбежът ще изчезне.

Вкусен и полезен – ясно е, че няма човек, който чистосърдечно може да каже, че няма нужда от този плод в кухнята си. Оставяме на вас да прецените как точно да консумирате този плод, наслаждавайки се на неповторимия му вкус.

Back to top button