Полезна ли е рибата за децата

За правилното развитие на детския организъм е много важна консумацията на риба. За съжаление обаче, доста често майките избягват да я дават на децата си.

Основната причина за това е страхът от задавяне с малките костички, които детето не може да изчисти само.

Рибата е много ценна храна, която в редица отношения превъзхожда другите видове месо. Тя съдържа лесно усвоими белтъчини и мазнини. Тъканта й е нежна и мека, поради което е по – лесно смилаема. Мазнините са богати на ненаситени мастни киселини и това води до по – лесното им усвояване от организма. Освен това мастните киселини съдържат някои хормони и биологични активни вещества, които предпазват от заболявания като ранна склероза и инфаркт.

Според специалистите, за да се предпазим от заболявания на сърдечния апарат, консумацията на риба е задължителна в минимални количества от по около петдесет грама на ден. Затова още през втората половина на първата годинка от раждането на бебето, в детското меню трябва да се включат естествени рибни продукти.

Също така рибата е необходима и за растежа на костите, понеже е богата на калций, фосфор, йод, витамини А и D, които имат огромно значение и за имунитета на детето. Най – подходящи за малките са нетлъстите бели риби, във варено или печено състояние.

Когато детето е в кърмаческа възраст, рибата може да му се дава смесена с зеленчуци под формата на пюре. Препоръчително е това да става един или два пъти в седмицата. При по – големите бебета, във възраст над 1 година, рибата е подходяща в различни супи и ястия, поне по един път седмично.

Трябва обаче да знаете, че рибата е продукт, който се разваля бързо и ако дадем на детето стара храна, неволно можем да предизвикаме неприятно натравяне. Затова е нужно тя да се почиства веднага и да се съхранява в хладилник. Можем да познаем дали е прясна когато е твърда, не се усеща неприятна миризма, очите са лъскави, а хрилете са със свеж червен цвят. При почистване костите и люспите трябва да се отделят трудно.

Свързани статии

Back to top button