Първото кърмене – кога как и колко

Първото кърмене при доносените здрави новородени деца е правилно да започне около 6-7-я час след раждането и не по-късно от 12-ия час. Отлагането на първото кърмене не е желателно, тъй като това може да допринесе за значително спадане на теглото. При асфиксия на детето, родова травма, аспирационна пневмония или други болестни явления поставянато на гърда се отлага и започва по преценка на лекаря. През този период на бебето се дава кърма с лъжичка, ако има гълтателен рефлекс, а ако няма такъв – със сонда.

През първия ден обикновено родилката няма достатъчно кърма, но трябва да поставя бебето на гърдата на всеки три часа. Редовното кърмене стимулира гръдните жлези и допринася за увеличаване на млякото. Желателно е преди кърмене да се изцедят и изхвърлят няколко капки мляко, за да се отстранят случайно попадналите микроорганизми в млечните канали. Първото кърмене понякога се провежда с известни трудности, особено при майки, които раждат за първи път и нямат практически опит. Захапването на гръдното зърно за първи път е важен и труден момент както за детето, така и за майката. Бебето, макар и да има сукателен рефлекс, не знае как да захапе гръдното зърно. Най-добре е в началото на кърменето да изцедите няколко капки мляко в устата му. Като усети млякото, детето засилва сукателните движения и постепенно захапва гръдното зърно. Бебето трябва да захапе не само гръдното зърно, но и ареолата около него, за да отвори края на млечните канали. В противен случай детето може да пречи за изтичане на млякото и даже да нарани гръдното зърно. Същевременно поддържайте гърдата правилно, като я обхванете между показалеца и средния пръст на свободната си ръка и постепенно я насочете към устата на бебето. При кърменето приближавайте бебето към гърдата, а не гърдата към детето. Не винаги първото кърмене се осъществява веднага. Ако гърдата е мека, гръдното зърно добре развито и детето има силен сукателен рефлекс, с малка помощ то захапва гръдното зърно и суче бързо и енергично. Ако гърдата е обемиста, твърда, а гръдните зърна не са добре оформени – плоски или вдлъбнати, първото кърмене се извършва по-трудно. В тези случаи изцедете гърдата, за да омекне, а гръдното зърно, ако е плоско или вдлъбнато, изтеглете навън, след което поставете бебето на гърдата. След няколко опита, повторени търпеливо, обикновено се успява и кърменето се осъществява. При кърменето е възможно гърдата да закрие нослето на детето и то да престане да суче. В тези случаи я придръпнете леко назад с показалеца на ръката, която поддържа гърдата, за да освободите нослето. В противен случай детето става неспокойно, изпуска гърдата, за да поеме въздух през устата, а това нарушава нормалното кърмене.

След изписване от родилния дом кърмете бебето в седнало положение, като използвате висок стол с облегалка и поставете стол под краката си. С удобната стойка при кърменето ще избегнете неприятните смущения като болки в областта на шията и на гръбначния стълб и в поясната област. Продължителността на кърменето зависи от редица условия. Най-важните от тях са силата, с която суче бебето, и количеството кърма, която имате. Здравото и силно дете изсуква по-голямата част от необходимата му кърма за около 10-12 минути. През следващите 5 минути то изсуква останалото количество и след това изпуска гърдата. Така че когато бебето суче бързо и енергично и кърмата е достатъчна, продължителността на кърменето е обикновено 15-18, максимум 20 минути. Ако принуждавате детето да суче още, то може да прояви признаци на прехранване – повръщане, хълцане или лигавене.

Ако нямате достатъчно кърма и бебето суче бавно и вяло, кърменето може да продължи 30 минути, но не повече. Ако детето не е изсукало необходимото количество кърма за това време, изцедете остатъка и го дайте с лъжичка. По-продължителното кърмене е не само нежелателно, но и вредно. То може да допринесе за нараняване на гръдното зърно и образуване на пукнатини (рагади) по него и последващо нагнояване на гърдата.
При кърменето бебето не бива да заспива на гърдата. Събуждайте го чрез леки пощипвания по бузките или чрез притискане на нослето. Ако след 2-3 опита то отказва да захапе отново гръдното зърно, това означава, че вече е заситило глада си и не желае да суче повече. Успешнотто кърмене се познава по непрекъснатото гълтане на детето, по специфичния звук, който се чува, и по непрекъснатата струйка мляко, която се появява в ъгъла на устата му.
Още от първите дни след раждането го приучете към определен ритъм на хранене. Чрез хранене в определени часове ще осигурите на детето достатъчно време за сън и бодърствуване, а на себе си – за почивка. Храненето в определи часове води до увеличаване на кърмата.

Най-подходящ хранителен режим за доносеното новородено е 7-кратното кърмене с 6 часа нощна почивка. При този хранителен режим новородените приемат най-голямо количество кърма, по-бързо възвръщат теглото, което са имали при раждането и се развиват по-добре. Най-подходящият интервал между кърменията е три часа. Възможно е силните бебета при достатъчна кърма още след раждането да се кърмят през три часа шест пъти в денонощието с девет часа нощна пауза. Намален брой кърмения с удължен интервал между тях е подходящ за новородени с намален апетит, с чести оригвания и повръщания след кърмене. Увеличен брой кърмения с намален интервал между тях се допуска при слаби, вяло сучещи, родени с ниско тегло, недоносени или болни бебета, а също така и когато кърмата е недостатъчна.
Автор: д-р Величко Гатев

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button