Отоци при бременната жена

Отокът представлява процес на натрупване на по-голямо количество течност в тъканите на организма, където се съдържа обикновено по-малко количество вода.

Като цяло отокът на долните крайници при бременната жена се среща много често. Този оток се дължи на специфичното съотношение на женските полови хормони по време на бременността. Както естрогените, така и прогестерона предизвикват задържане на течности в организма. Промененото съотношение на двата вида хормони, както и повишената им концентрация по време на бременността са главна причина за появата на оток при бременната. Не малко значение играе и леко повишеното хидростатично налягане във вените на долните крайници, вследствие притискането на кръвоносните съдове в малкия таз на жената от развиващия се плод.

Сам по себе си, отокът на подбедриците при бременните жени е оток на интерстициалното пространство. Това пространство е разположено между кръвоносните съдове и клетките на организма. Интерстициалният оток при бременните е много по-слабо изразен от същия такъв, който се проявява при липса на проходимост на големите повърхностни вени на долния крайник (при разширение и тромбоза на периферните вени). Отокът при бременните обаче е ограничен обикновено само в областта на ходилото, глезените и подбедрицата на долните крайници. Този оток е обичайна находка при бременната жена. Неговата поява е нормална и той не бива да буди безпокойство. Повишено внимание трябва да се обърне, когато въпросните отоци станат по-масивни и тестовати – т.е. при натиск върху подбедрицата остава трайна и дълбока трапчинка върху кожата.

Обезпокоителни са и отоци при бременната, появили се над коляното, както и такива извън долните крайници (лице, гърди и други части на тялото). В тези случаи е желателно консултация с акушер-гинеколога, проследяващ бременността, а при необходимост и консулт със съдов хирург.
Автор: Д-р Петър Иванов

Свързани статии

Back to top button