Ние предлагаме професионален подход към откриване причините за стерилитет

Димитър Димитров – биолог в Клиника „Малинов“

1. Представете се на нашите потребители

Здравейте! Казвам се Димитър Димитров и работя като биолог в семинологична лаборатория на Клиника „Малинов“.

2. Работата в ин витро центъра доставя ли ви удоволствие?

Работата в ин витро център е специфична. Да, доставя ми удоволствие да помагам на хората с каквото мога. Понякога обаче е трудно да помогна и тогава усещането е неприятно.

3. Специално отношение ли изискват двойките попаднали при вас? Може ли да се каже, че са с особен емоционален заряд?

Емоционалното състояние на една двойка, която се опитва да има дете, но по някаква причина бебето се бави, е доста сложно. Най-важното в такъв момент е да им се окаже подкрепа и да се подходи професионално към откриването на причината за това. Понякога пречката се отстранява сравнително лесно, а в други случаи изисква повече време и средства. Ние помагаме на двойките да преминат по един път, постлан със страхове, надежди и разочарования, и когато успеем, усещането за всички е неуписуемо.

4. Колко време отнема едно пълно/разширено изследване на мъжки фактор?

Първоначалното изследване е разширена спермограма. Резултатите от нея са готови за около 24 часа. За да е коректно обаче, са нужни няколко дни подготовка преди да се даде пробата – полово въздържание, без употреба на алкохол и антибиотици. Това изследване обаче не винаги е достатъчно. Често се налагат допълнителни изследвания, като наличие на различни микроорганизми, тест за ДНК фрагментация и други, които на базата на рeзултата от спермограмата се назначават от лекуващия лекар.

5. Чували сме за генетично изследване на сперматозоидите, прави ли се при вас и достъпна ли е цената?

При нас се прави изследване за ДНК-фрагментация (SDI тест). Отделно би могло да се направи генетично изследване на сперматозоидите с FISH. SDI теста се прави сравнително често при по-ниски стойности на показателя морфология на сперматозоидите. Цената му е съпоставима с тази на разширената спермограма. Изследване с FISH се прави много рядко при нас, поради това, че резултата от него рядко може да ни е полезен при методиките на работа, които сме възприели в нашата клиника.

6. Мислите ли,че вредните навици са виновни за промените в сперматогенезата?

Върху качеството на сперматозоидите оказват влияние много и разнообразни фактори. Естествено, че някои вредни навици, оказващи неблагоприятно въздействие върху организма като цяло, влияят и върху качеството на сперматозоидите.

7. Кои от тях са най-опасни?

Трудно е да се степенува въздействито на факторите на околната среда. За много от тях няма достоверни резултати от научни изследвания. Злоупотребата с алкохол влияе негативно върху сперматогенезата, но често вредните навици са в комплексно действие със социално-икономически фактори, като стрес, преумора, лош хранителен режим.

8. Може ли след период на ограничения, мъжете сами да си подобрят качеството на спермата?

Имал съм случаи, когато пациенти са идвали с показатели в спермограмата под норма, и след няколко месеца те са се подобрявали без лекарска намеса. Това обаче са случаи, когато хората като цяло са с добри показатели, но за няколко месеца са били поставени при по-тежки условия, например студентска бригада, нощни смени на работа, продължителен извънреден труд, високо ниво на стрес и др. При тях след промяна на условията показателите се връщат към нормалните си стойности. Когато обаче проблемът е от друго естество, много рядко показателите биха се променили без лекарска помощ.

9. Вярно ли е че на всеки няколко месеца се променя спермограмата?

Както вече казах, показателите в спермограмата се повлияват и от външни фактори. Освен от тях, с напредване на възрастта качеството на семенната течност се понижава. Често може да се получи и бактериална инфекция без да се усети от пациента, което също повлиява качеството на еякулата.

10. Посъветвайте нещо младите хора, за по-здравословен начин на живот.

Като цяло да следят здравето си. Да се борят със заседналия начин на живот, да ходят на планина в свободното си време, да прилагат различни техники за справяне със стреса. Добре би било при възможност да си правят профилактично спермограма, например веднъж годишно или дори веднъж на две години.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button