Менструален цикъл и неговите фази

Преди да изредим фазите на менструалния цикъл е необходимо да кажем две думи за него.

Менструален цикъл (МЦ) е период от около 28 дена , който всяка жена ежемесечно преминава от пубертета до менопаузата.

Този цикъл започва с първия ден на кървенето, т. т първия ден от кървенето се брои за първи ден на МЦ. От този ден започва броенето на дните на цикъла. Цикъла при различните жени може да продължи различно време. От 25 до 35 дни. Кървенето продължава от 3 до 6 дни. Това са данни индивидуални за всяка жена. Най общо казано цикъла на жената е периода от първия ден на кървенето до началото на кървенето през следващия месец. Смята се, че идеалния менструален цикъл е 28 дни.

Всеки менструален цикъл се състои от три фази:

Фоликуларна фаза.
Тя започва от първия ден на цикъла и продължава до началото на следващата фаза – овулация. През тази фаза на цикъла, ниското ниво на хормона естроген стимулира отделянето на хормона LH (Лутеинезиращ хормон) от хипоталамуса. Повишеното производство на LH предизвиква отделянето на FSH (фоликуло стимулиращ хормон) от хипофизата. Този хормон – FSH помага за развитието на фоликулите в яйчниците.

По време на тази фаза яйцеклетката узрява във фоликула. Фоликуло стимулиращият хормон пък стимулира яйчниците да произвеждат увеличено количество естроген. Естрогенът подпомага изграждането на маточната лигавица. С това фазата приключва и се преминава към следващата – овулация.

Овулаторна фаза.
По време на нея естрогенът стимулира съзряването на един фоликул в яйчниците. Тази фаза е периодът през който се пука доминантния фоликул и се освобождава яйцеклетката. Овулацията е кратък период от време – обхваща максимум 12 часов интервал от време. Тя започва обикновено в средата на менструалния цикъл. Ако цикъла е 28 дни, то овулацията е около 14 ден от МЦ. След това яйцеклетката се придвижва по маточната тръба до матката.

Именно този процес, на освобождаването на яйцеклетката се нарича – овулация.
Важно е да се спомене, че не при всеки цикъл настъпва овулация. Нормално на всеки 13 цикъла да има един ановулаторен цикъл, по време на който липсва овулация

Лутеална фаза.
Тя продължава от овулацията до края на цикъла, т.т. до появата на следващото месечно кървене. След освобождаването на яйцеклетката, фоликулът се превръща в т.нар. жълто тяло. Това жълто тяло произвежда хормона прогестерон, който подготвя вътрешната стена на матката за прикрепването на оплодената яйцеклетка в нея. Това се нарича – Имплантация на яйцеклетката.

Back to top button