Къпане на новороденото

Не затопляйте много помещението, в което ще къпете детето. Температурата на въздуха през първите една-две седмици може да бъде около 23-24 градуса,

 а след това – около 22 градуса.

Предварително пригответе всичко необходимо за банята. Дрешките трябва да се оставят разгънати, така че обличането да стане лесно. Водата за къпане трябва да бъде 36-37 градуса, но докато съблечете детето тя може да се понижи и затова най-добре е температурата в началото да бъде 38 градуса. Сапунът или бебешкият шампоан трябва да се намира подръка. Количеството на водата във ваничката не е нужно да бъде много голямо – достатъчно е водата да покрива тялото на детето, т.е. да бъде на ниво 15-20 см от дъното. Едва след като всичко е приготвено можете да пристъпите към събличането на бебето. Ако седалището на детето е замърсено с изпражнения, измийте го предварително. В противен случай ще замърсите водата и може да инфектирате детската кожа.

Как се държи детето при къпане?
Детето се хваща с лявата ръка така, че главичката му да ляга върху предмишницата. Ръката държи детето за гърба, като пръстите са в лявата подмишнична ямка на бебето. С дясната ръка детето се поддържа под седалището, докато се потопи постепенно във водата. След това се мие с дясната ръка. За тази възраст не е необходима гъба или изтривалка. Къпането започва от лицето и главата. Окосмената част се измива с предварително насапунисана ръка, като очите се пазят от сапуна. Внимава се също да не попадне вода в нослето и ушите. След това главичката се изплаква. Следва последователно измиване на шията, ръцете, гърдите, корема, гънките под шията, под мишниците , в слабините. С помощта на дясната ръка детето се обръща и се поставя да легне по корем отново върху лявата ръка на майката, като брадичката му се подпира върху долната част на предмишницата й, гърдите му лягат върху нея и дланта, а пръстите на ръката обхващат детето в областта на дяната подмишнична ямка. Без да се променя положенето на детето, облива се с чиста вода над ваничката – отначало главичката, а след това и цялото тяло и крайниците. Изсушаването след къпане се прави с леки потупвания, а не с изтриване – кожата на бебето е нежна и лесно ранима.

Грижи за хигиената на очите.
Те се избърсват с памучни тампончета, натопени в преварена вода. За всяко око се използва отделно тампонче и не се минава два пъти на едно и също място с едно и също тампонче. Избърсването се прави в посока от външния към вътрешния ъгъл на окото.
Нослето се почиства само когато има секрет или корички в него. За премахването им във всяка ноздра се пъха памучно тампонче.

Ноктите се изрязват сле порастване.
На ръцете изрязването се прави в полукръг, а на крачетата – в права линия, за да не враснат ъгълчетата в кожата. Ако детето е много подвижно, по-лесно ще изрежете ноктите му докато спи.
Половите органи на момиченцата се почистват само отвън.
При почистването движенията се извършват отпред назад, за да не стане замърсяване с изпражненията.
Източник: Отглеждане и възпитание на малкото дете
Автор: д-р Величко Гатев

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button