Какво трябва да знаем за Хепатита

Хепатитът се причинява от пет различни хепатитни вируси типове А, Б, С, Д и Е. Поради липсата на ясно откроими симптоми при повечето от заразените те често не знаят, че са заразени и че пренасят заразата. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения и ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб.

Хепатит А
Хепатит А е вирусна чернодробна болест, която протича предимно леко. На глобално ниво се предполага, че 1,4 милиона души годишно се заразяват хепатит А. Вирусът на хепатит А се предава с поглъщането на заразена храна и вода, както и чрез директен контакт със заразен човек. Хепатит А се свързва с липсата на чиста вода и ниска хигиенна култура. Епидемиите могат да бъдат много обширни и да причинят сериозни икономически последици. По-добри хигиенни навици и ваксината за хепатит А са най-ефективните способи за борба с тази болест.

Хепатит Б
Хепатит Б е вирусна инфекция, която атакува черния дроб и може да причини остро или хронично заболяване. Вирусът се предава чрез контакт с кръв или други телесни течности на заразен човек.
2 милиарда души по целия свят са били инфектирани с вируса и около 600 хиляди души годишно умират от последствията от хепатит Б. Вирусът на хепатит Б е 50 до 100 пъти по-заразен от вируса на ХИВ.
Хепатит Б е предотвратим чрез ваксина.

Хепатит С
Хепатит С е чернодробно заболяване, причинено от вирус. Хепатит С може да варира от леко заболяване, продължаващо няколко седмици, до сериозно състояние за цял живот, което може да доведе до цироза или рак на черния дроб. Вирусът на хепатит С се предава чрез контакт със заразена кръв. В глобален мащаб около 150 милиона души са хронично инфектирани с вируса на хепатит С и повече от 350 хиляди души годишно умират от заболявания, свързани с хепатит С. Хепатит С е лечим чрез прилагането на антивирусна терапия.
Все още не съществува ваксина срещу хепатит С, но научната работа продължава.

Свързани статии

Back to top button