Придружаващи заболявания

Вирусен хепатит С

Хепатит С е известен в миналото като нито „А“, нито „В“ хепатит. Хепатит С е едно от най-коварните заболявания. При заразяване с него тялото изработва антитела, с които се опитва да го унищожи. Но антителата най-често не успяват да се справят. Инфекцията остава латентна в продължение на дълги години. Повечето заразени изобщо не подозират, че носят вируса, защото отсъстват всякакви симптоми в продължение средно на 13 години.
Някои могат да носят вируса на хепатит С 20 и повече години без никакви оплаквания. Вирусен хепатит С се причинява от HCV, който води до сериозни усложнения на черния дроб.
Вирусът на хепатит С може да причини кратко-протичащ (остър) хепатит и завършва с оздравяване и очистване на организма от вируса. Вирусния хепатит С е заболяване, причинено от HСV. В преобладаващият брой от случаите инфекцията с HCV протича без никакви оплаквания или с оскъдни такива. Много често заболяването се изявява само с лесна умора и загуба на тегло. Оплакванията може да се явяват и изчезват, като при обикновена настинка или общо неразположение. В голям брой от случаите инфекцията с HCV се открива случайно.
Въпреки липсата или слабата изразеност на симптоми, инфекцията предизвиква тежко увреждане на черния дроб и първите оплаквания на пациента могат да бъдат тези на чернодробна цироза или нейните усложнения (отоци по цялото тяло,асцит, жълтеница, силна умора, загуба на тегло, разширени подкожни капиляри, обърканост, унесеност, халюцинации). Болшинството от случаите на остър хепатит С протичат леко до умерено и предимно без жълтеница. Ако има такава тя се появява до месец след първите симптоми. Изразява се с жълто оранжев оттенък на кожата и лигавиците. Жълтеникавото оцветяване се забелязва най-напред по склерите (бялото на очите) и долната повърхност на езика, а след това и по цялата кожа. Жълтеницата трае 12-15 дни и след това постепенно изчезва. Често паралелно с жълтеницата е налице значителен сърбеж по кожата и увеличение на черния дроб. Чували сме много за жълтеницата от нашите родители, но трябва да знаем, че тя е само симптом на едно много сериозно заболяване.
В малък процент от случаите вирусният хепатит С протича светкавично. В тези случаи за много кратко време се изявяват симптомите на остро настъпила чернодробна недостатъчност с унесеност, замъгленост на съзнанието до кома, изявена жълтеница, подуване на корема вследствие на събирането в коремната кухина на свободна течност (асцит), поява на отоци по краката, намаляване на уринирането, поява на кървене от лигавиците и кожата, наличие на кръв в изпражненията и т.н.;тази форма на хепатит може да доведе до бързо изпадане в чернодробна кома и смърт. Ако човешкият организъм не успее да се пребори с инфекцията, възпалението не черния дроб може да стане хронично (дълго продължаващо, постоянно), което е сериозно и нерядко е застрашаващо живота.
За хроничен хепатит се приема наличието на оплаквания и определени промени в биохимичните и серологични изследвания за повече от 6 месеца. В 1% от случаите хепатит С протича светкавично (фулмминантен хепатит) с много тежко увреждане на черния дроб и бързо развитие на чернодробна недостатъчност. 1/3 от хората, хронично заразени с хепатит С, развиват чернодробна цироза. Чернодробната цироза представлява разрастване на съединителна тъкан на мястото на чернодробните клекти и загуба на чернодробната функция. Чернодробната цироза, от своя страна, може да доведе до развитие на много усложнения, включително и чернодробен рак. Хората, страдащи от хроничен хепатит С остават заразноопасни и могат да предават вируса на други. Хепатит С е заболяване на целия организъм, не само на черния дроб.
Болестта се характеризира със значителен брой изънчернодробни прояви. По време на бременност, не съществуват убедителни доказателства, че развитието на хепатит С може да предизвика аборт, преждевременно раждане или увреждания на плода. Съществува обаче малък риск за заразяване на новороденото с вируса на хепатит С по време на раждането от заразена с хепатит С майка. При тези пациентки има повишен риск от: ретардация на плода, ниско тегло на новороденото, хоспитализация на новороденото в неонатологично отделение.
Няма данни за предаване на вируса от болна майка на новороденото при кърмене.

Свързани статии

Back to top button