Какво е цитонамазка

Цитонамазка е изследване което всяка една жена трябва да си прави поне веднъж годишно. То драстично намалява вероятността от поява на рак на шийката. Цитонамазката позволява да се улови  заболяването в ранните му стадии. Тогава оперативното лечение води до пълно излекуване.Направена на време се улавят онези пред ракови състояния при които е възможно само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката. Изследването не е болезнено!

Вземане на цитонамазка

invitro papЖената ляга върху гинекологичния стол като за обикновен гинекологичен преглед. Лекарят поставя във влагалището спекулум, който позволява оглед на влагалището и фиксира маточната шийка така, че да е удобно за проникване в цервикалния канал.
Проникването става с малка четчица. Взема се материал от канала на шийката.
Така взетите клетки се намазват върху предметно стъкло и се фиксират. След обработка патоанатома дава своето заключение. Това може да отнеме няколко дена.

Интерпретация на резултатите

РАР I – това е резултат при който са установени нормални клетки. Няма възпаление. Не се налага никакво лечение. Понякога се установява наличие на раничка на шийката, която трябва да бъде обгорена.Това се налага за да се предотврати развитие на рак.

РАР II – откриват се клетки доказващи възпалително заболяване – цервицит (възпаление на шийката). При РАР II се налага лечение. Ако имате раничка тя трябва да бъде обгорена.

РАР III – Този резултат има два варианта: РАР III А, РАР III Б.

– РАР III А може да се срещне още само като РАР III. Съмнителен не много добър резултат. Установява се тежко възпаление, което не може да се отдеференцира дали е доброкачествено или злокачествено. Налага се да се проведе лечение, задължително контролно изследване след 3 месеца и обгаряне ако има раничка. В някои от случаите е важно да се направи биопсия. Това е методика при която се взема част от тъканта на шийката за хистологично изследване и до уточняване на диагнозата.

– РАР III Б може да се срещне още и като PAP III D. Наличие на среднотежка дисплазия, но няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до ракови. Желателно е цитонамазка след 3 месеца и колпоскопия.

РАР IV – има тежка дисплазия наличие на единични ракови клетки. Налага се вземане на биопсия.

РАР V – наличие на множество ракови клетки. Налага се вземане на биопсия.

Кога да направим пак цитонамазка?

Обикновено е достатъчно да се прави веднъж годишно. Това обаче преценява вашия гинеколог.

Препоръки:

– Правете си цитонамазка всяка година.
– Ако получите лош резултат и ви предложат оперативно лечение, непременно повторете изследването преди да предприемете каквото и да е. Не забравяйте, че винаги има опасност от потенциална грешка.
– Ако се усъмните в резултата, потърсете второ мнение

Свързани статии

Back to top button