Какво е гестационен диабет

Аз не съм диабетик, но моят лекар ми каза, че имам диабет на бременността. Какво означава това? И ще продължи ли и след бременността ми? Това са някои въпроси на които ще се опитаме да ви отговорим.

Гестационен диабет е тип диабет, който се появява по време на бременност. Той засяга около 4% от всички бременни жени, според Американската диабетна асоциация. Гестационен диабет често се диагностицира при скрининговите тестове направени между 24 и 28 седмица от бременността.

Въпреки че лекарите не са сигурни каква е причината за гестационен диабет, се смята, че хормони от плацентата може да блокират действието на инсулина при майката. Това означава, че майката се нуждае от повече инсулин и понякога панкреасът не може да предостави достатъчно за да се транспортира кръвната захар в енергия за клетките. Кръвта на майката има високи нива на глюкоза, която може да премине през плацентата.

В отговор на това задстомашната жлеза на бебето започва да произвежда допълнително инсулин. Когато панкреасът не може да се справи, допълнителните нива на кръвната захар се съхраняват като мазнина върху бебето, което може да доведе до здравословни проблеми на нероденото бебе. Бебета на майки с диабет са изложени на риск за анормален растеж, преждевременно раждане, както и проблеми с дишането, наред и с други неща.

Ако Вашият лекар ви диагностицира гестационен диабет, най-вероятно ще се проведе терапия, насочена към контролиране на стойностите на кръвната захар. Това включва терапия за контролиране на храненето и физическата активност.
Докато повечето диагностицирани по време на бременност оздравяват след раждането, някои жени може да имат гестационен диабет и по време на бъдещи бременности.
При други жени, които са диагностицирани по време на бременност може да е бил диабет преди бременността. В тези случаи диабета не изчезва след раждането.

Свързани статии

Back to top button