Как стареят яйцеклетките и има ли начин да ги „подмладим“?

Как стареят яйцеклетките и има ли начин да ги „подмладим“? С колко на брой яйцеклетки се ражда една жена и как се променя броят им с течение на годините?

При раждането на момичето в яйчниците има заложени приблизително 400 000 първични или т.н. примордиални фоликули с яйцеклетки. С настъпването на полова зрялост и напредването на възрастта, този запас започва да намалява.На 37-38 годишна възраст техният брой вече е около 25 000 първични фоликули, респективно яйцеклетки.

Кога започват да „стареят” яйцеклетките?
Качеството на яйцеклетките започва постепенно да спада след 28 годишна възраст, като процесът е най-осезаем след 35 годишна възраст.
Какви могат да бъдат причините за преждевременно изчерпан яйчников резерв?
Намаляването на яйчниковия резерв се дължи на овулацията, когато се отделя яйцеклетка. В по-голяма степен – на апоптозата (програмирна клетъчна смърт). В процеса на овулация по време на всеки цикъл много от първичните овоцити започват да нарастват, но само един става доминантен и овулира. Останалите се смаляват и отмират.
Обикновено яйчниковият резерв съответства на възрастта на жената – т.е., колкото е по-напреднала възрастта, толкова е по-малък или изчерпан резервът. При определени състояния може да се изчерпи по-рано (повишена гибел на фоликулите, оперативна интервенция, химиотерапия, облъчвания, автоимунни заболявания и други). С напредване на възрастта възможносттите за забременяване се понижават. Намалява продукцията на яйцеклетки и се влошава качеството им. Този процес е необратим, тъй като в яйчника има ограничен запас от герминативни клетки( яйцеклетки), които с течение на времето намаляват и не се попълват. При напредване на процеса говорим за възрастов стерилитет.

Каква е големината на фоликулите в различните фази на цикъл?
От първостепенна важност за разбирането на самия процес на стимулация и оплождане е разграничаването на термините фоликул и яйцеклетка. Фоликулът е функционална анатомична структура, която е част от яйчника, а яйцеклетката е тази, която ще зрее в микроскопичната част от вътрешната стена на фоликула по време на спонтанен и провокиран овулаторен цикъл при нормални условия.
Антрални фоликули са тези фоликули, които могат да се визуализират при ултразвуков преглед на 3-4 ден от менструалния цикъл с размери 2-8 мм. Фоликулите нарастват с приблизително 1.5мм – 2мм. на ден. Обикновено овулация и бременност не се наблюдават ако доминантния фоликул е под 17мм, размера трябва да е 18-25мм преди овулация. Възможно е да има повече от един доминантен фоликул на цикъл. Самата овулация представлява руптура (спукване) на фоликула и изливане на съдържимото в перитонеалната кухина. Фоликулът колабира и на негово място се образува жълто тяло, което се визуализира като кистичка с неправилна форма и намаляващи размери в рамките на следващите 4-5 дни.

Какви изследвания са необходими, за да се провери фертилитетът (възможността за бременност) на една жена?
Фертилитетът на една жена зависи от няколко фактора: яйчников резерв, състояние на матката и маточните тръби, хормонален баланс, наличие на възпалителни процеси и др. Не трябва да се забравя, че причината за безплодието в една двойка може да бъде установена както при жената така и при мъжа. Именно затова за цялостното определяне на причината трябва да бъдат изследвани и двамата партньори както и съвместимостта помежду им.

Методи за определяне на яйчниковия резерв
1. Клинично изследване – в него се обръща внимание на възраст, операции на яйчниците, гинекологични заболявания, кисти на яйчниците, ендометриоза, автоимунни заболявания, фактори на външната среда – йонизиращи лъчения, химиотерапия и други.
2. Хормонални изследвания – ниво на фоликулостимулиращ хормон (FSH), естрадиол (E2), инхибин Б и антимюлеров хормон (AMH). Те са маркери,по коитоможе да се съди за намаляването и изчерпването на яйчниковия резерв.
3. Стимулационни тестове – използват се рядко
4. Ултразвукови тестове – чрез тях може да се определи обемът на яйчника, количествотона антрални фоликули, определяне на яйчниковия кръвоток
5. Биопсия на яйчника – инвазивен метод, който се прилага много рядко
Неблагоприятен признак е скъсяването на месечния цикъл от 28-30 дни на 21-23 дни и епизодичното покачване на FSH въпреки редовния менструален цикъл.

Също така е необходимо да се провери проходимостта на маточни тръби, да се направи изследване за наличие на миоми, полипи, хидросалпинкси и др.

[quote font=“verdana“ font_size=“14″ bgcolor=“#“ color=“#333″ bcolor=“#dd3333″ arrow=“yes“]д-р Йосиф Димитров: Криоконсервацията на яйцеклетки – отлагане на майчинството за подходящия момент[/quote]

Само мода ли е замразяването на яйцеклетки и какво представлява самата процедура?
Замразяването на яйцеклетки позволява на жената да запази плодовитостта си за по-късен период. Медицинските показания за извършването на процедурата са предстояща химиотерапия, лъчетерапия, ендометриоза, операция на яйчниците. Понякога при изваждането на много яйцеклетки при IVF процедури, се случва сперматозоидите на партньора да са малко и да не могат да оплодят цялото получено количество яйцеклетки. В такъв случай криоконсервацията е оптимален вариант за запазването на получените яйцеклетки и оползотворяването им на по-късен етап.
Замразяването може да се извършва и по алтернативни причини – когато жената не желае бременност в дадения момент, но иска да запази тази възможност за в бъдеще. В днешно време младите жени се стремят да съчетаят учението и кариерата с грижата за дома и много от тях предпочитат да отложат за по-късно забременяването и раждането. Проблемът в случая идва от факта, че след 35 годишна възраст качеството на яйцеклетките започва да се влошава и възниква въпроса с намаления яйчников резерв.
В такъв случай в по-млада възраст могат да се приложат 3-4 процедури по извличане на яйцеклетки и замразяване, след което, в зависимост от медицинския стандарт за дадена страна, може да се приложи IVF/ICSI оплождане, обикновено до 50 годишна възраст.
Благодарение на замразяването на яйцеклетки, получени от жени в млада възраст, възможността за настъпване на бременност при 40 годишните жени е 50%, а при получаване на „свежи” яйцеклетки е само 15%.

Съществува ли репродуктивен метод за „подмладяване“ на яйцеклетките?
Учените вече са открили начин за подобряване на плодовитостта на жените. Лекарите са създали няколко метода, оповавайки се на откритие на специалисти от болница Massachusetts General, че във външния слой на яйчника съществуват клетки-предшественици на яйцеклетките, които теоритично могат да се развият до пълноценни яйцеклетки или да подобрят качеството на вече образувани яйцеклетки.
Един от тези методи е обновяването на „старите“ яйцеклетки. Засега само този метод е бил изпробван на практика. При него от клетките-предшественици се пренасят митохондрии, които произвеждат енергия в вече зрелите яйцеклетки, като по-този начин ги подмладяват. Тези яйцеклетки се използват при ин витро процедури, като през май тази година се роди първото детенце в резултат на този метод.

Свързани статии

Back to top button