Асистирани репродуктивни технологии

„Изкуствена матка”, асистирано излюпване и ембриолепило за постигане на успех при ин витро

Разговор с ембриолог д-р Таня Милачич, ръководител на ин витро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев”

Д-р Милачич средната успеваемост при ин витро е около 35-40%. Има ли модерни методики, които да повишат шансовете за постигане на бременност при приложение на асистирана репродукция?

През 2013 г. ин витро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев” въведе последно поколение оборудване за прилагането на три нови методики за повишаване на успеваемостта – ембриоскопия, spindle view и IMSI. В момента обработваме информацията от извършените през 2014 г. процедури, за да дадем данни с какъв процент са се увеличили успешните бременности при тяхното приложение. Засега данните ни са много обнадеждаващи и се радваме, че чрез новите методики можем да помагаме считаните за безнадеждни случаи преди да постигат бременност сега. С над 25 годишен опит на своите специалисти, нашата болница е пионер в прилагането на асистираните репродуктивни технологии в България и внедряване редица свързани с тях иновативни методики за пръв път у нас. Благодарение на нововъведенията, през последното десетилетие успяхме да повишим в пъти успеваемостта при диагнози като намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи, напреднала репродуктивна възраст и др. Вече имаме достатъчен опит и натрупана информация от прилагане на по-отдавна въведени методики като асистиран хетчинг („излюпване”) с лазер, ко-култивиране (т.нар. „изкуствена матка”) и ембрио лепило.

Разкажете ни малко за тези техники, как се извършват и как помагат за постигането на бременност?

Ще започна с асистирания хетчинг или „излюпване” на ембриона, както би се превело на български. Техниката представлява изтъняване или „пробиване” на малка дупка в единия край на обвивката на ембриона – целта е той да се „излюпи” по лесно, когато дойде време да се имплантира в маточната лигавица след като бъде трансфериран обратно в организма на жената. Това “излюпване” е напълно естествен процес, който предхожда имплантацията и в естествени условия. Понякога обаче този процес е затруднен или невъзможен, поради удебелена или много твърда обвивка на ембриона. От няколко години вече използваме специален лазер, което изключително повишава ефективността на метода. Приложението на лазер дава възможност за най-атравматично и най-прецизно като механизъм отстраняване на структури, които пречат на ембриона, без да се нарушава неговата цялост. На практика при тази техника ембрионите се поставят в специална хранителна среда и се разглеждат под микроскоп. Обвивката на всеки ембрион се оразмерява чрез софтуерна компютърна програма, лазерният лъч се позиционира върху нея и се извършва манипулацията. Програмата е направена за клинични цели и има защитни кръгове, които предпазват ембрионите при манипулацията. Техниката се прилага, когато при дадена процедура имаме ембриони с дебела обвивка, при няколко неуспешни процедури и винаги при трансфер на ембриони, преминали през замразяване. Асистирания хетчинг е препоръчителен и при процедури на жени над 37 годишна възраст, защото от практиката ни знаем, че ембрионалната обвивка се втърдява при напредване на майчината възраст.

Какво представлява ко-култивирането, в действителност ли става въпрос за „изкуствена матка”?

„Изкуствена матка” само образно казано. Тази техника спомага за подобряване на качеството на ембрионите и подготовка на техния „диалог” с матката след ембриотрансфер. Тя се назначава след като е доказан имплантационен проблем на жената или при лошо качество на ембрионите в предходна процедура. При нея се изваждат клетки от матката на жената в определен ден от цикъла, предхождащ ин витро процедурата. Клетките се вземат в периода, когато матката е най-възприемчива към ембрионите. Освен всичко чрез тази манипулация се стимулира и развитието на маточната лигавица, което допълнително спомага за увеличаване на възможността за имплантиране на ембрионите. При ко-култивирането са нужни само няколко миниатюрни парченца от лигавицата на матката. Те се размножават в инкубатор, за да има повече клетки, които да се използват за отглеждане на ембрионите. Отгледаните клетки се замразяват и преди ин витро процедурата се размразяват и се подреждат като „одеало” за ембрионите. Оплодените яйцеклетки от ин витро се поставят върху „одеалцето” от клетки от матката на самата жена. По този начин те си взаимодействат и комуникират чрез медиатори, обменят вещества. Така се стимулира растежа на ембрионите и когато дойде време те да се върнат в майката, тяхното закрепване става по-сигурно, защото матката ги „разпознава”. Те са с по-добра рецептивност и по-добра склонност за имплантация.

 За какво служи ембриолепилото?

Така нареченото ембрио лепило е вид специална среда, която съдържа голямо количество хиалуронан. Ролята на тази среда е да подпомогне имплантацията на ембриона след трансфер с цел постигането на успешна бременност. Това става като от една страна ембрио лепилото спомага за образуването на контактите между клетките на ембриона и матката, а от друга съдейства за образуването на кръвоносни съдове, по които да се изхранва ембрионът от майчиния организъм. Проучванията показват, че използването на „лепилото” за ембриони повишава с допълнителни 10% шансовете за постигане на клинична бременност при ин витро/ICSI процедури. Цената на тази среда е десетократно по-висока от тази на стандартните среди, но за нашите пациенти тя се покрива от болницата. В ин витро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев” прилагаме ембрио лепилото напълно безплатно при всяка една ин витро/ICSI/ процедура напълно безплатно за всяка лекуваща се жена или двойка. Стремежът на нашия екип е да предоставя най-висококачествена здравна грижа и да внедрява непрекъснато най-модерните техники и методики на лечение, за да донесе радост за доверилите ни се пациенти. Радостта от звънкия бебешки смях у дома!

Тагове
Back to top button
Close