IVM – Ин витро Матурация

Хормоналната стимулация понякога води до развитие на овариален хиперстимулационен синдром. В по – тежките му форми той може да предизвика сериозни

 усложнения, а в много редки случаи и смърт. 

Тези рискове доведоха до търсене на алтернативни, по-безопасни методи за лечение на безплодието. Матурацията е един от тях. В света има родени вече над 300 деца чрез IVM, а преди месеци се роди и първото дете заченато по този начин в България.
Най – голямото му предимство е липсата на хормонална стимулация. При този метод се използва естествен физиологичен процес, при който в ранната фоликуларна фаза, около 6 – 7-ми ден от менструалния цикъл, в яйчниците се появяват множество фоликули, с незрели яйцеклетки. Те могат да се извадят и да узреят в подходяща хранителна среда извън организма и след това да бъдат оплодени а получените ембриони се връщат в матката на жената. IVM е метод, който може да се изполва за лечение при всички форми на стерилитет. IVM може да се прилага като първа стъпка преди методите изискващи стимулация с гонадотропинови препарати. Предимствата на този метод са – значително по – малки финансови разходи, по – кратка процедура, по – малък риск от OHSS (овариален хиперстимулационен синндром), приложим е и при жени със злоккачествени заболявания при които стимулацията е нежелателна. Публикуваните данни сочат, че не се увеличава процентът на вродените малформации при децата родени след IVM, в сравнение с децата родени чрез IVF или ICSI. Недостатъкът на този метод е в това, че успеваемостта е по-ниска, защото се обработват значително по-малък брой клетки.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button